Akhlak Nabi Seperti Al Quran

لَقَدْ كَانَ لَكُمْ فِي رَسُوْلِ اللهِ أُسْوَةٌ حَسَنَةٌ لِمَنْ كَانَ يَرْجُو اللهَ وَالْيَوْمَ اْلآخِرَ وَذَكَرَ اللهَ كَثِيْرًا

“Sepatutnya ada pada diri Rasulullah ada teladan yang baik bagimu, iaitu bagi bani adam yang mengharapkan Allah dan tahun Akhir serta banyak berzikir kepada Allah”.

(Al-Ahzab: 21).

• Pastor As Sa’di mengatakan di n domestik kitab tafsirnya, (Metodical Interpretation of the Nobel Quran):

“Sememangnya telah ada lega diri kalian peribadi Rasulullah saw bak suri teladan (ikutan) yang baik iaitu mulai sejak sisi di mana engkau sendiri menghadiri suara hiruk pikuk dan langsung terjun ke tempat perang. Baginda adalah cucu adam yang sani dan pahlawan nan wirawan. Lalu bagaimana kalian menjauhkan diri kalian daripada perkara yang Rasulullah saw mati-matian melaluinya seorang diri? Maka jadikanlah dia sebagai panutan kalian dalam perkara ini dan sebagainya.”

• Tambahan, Imam As Sa’di berkata:

“Suri teladan itu terserah dua bentuk iaitu yang baik dan nan buruk. Suri teladan yang baik itu ada dalam diri Rasulullah saw dan orang yang menjadikannya sebagai suri teladan (ikutan), maka dia telah menempuh perjalanan yang akan membawanya kepada kemuliaan nan ada di sisi Allah swt. Itulah yang dimaksudkan ‘jalan yang literal’.

• Segala apa yang mendorong manusia untuk menjadikan Rasulullah saw laksana sertaan yang baik?

Dengan menjadikan Rasulullah sebagai ikutan yang baik ialah dengan IMAN, TAKUT KEPADA ALLAH SWT, BERHARAP PAHALA DARI Tuhan SWT, dan Menggermang KE ATAS AZAB ALLAH SWT.

• Ibnu Katsir, dalam kitab tafsirnya mengatakan:

“Ayat tersebut (al-Ahzab ayat 21) adalah sebuah pematang utama/dasar bikin menjadikan Rasulullah sebagai boncengan yang baik seperti melalui ucapan, ulah dan semua peribadi yang ada pada diri kanjeng sultan.”

• Bagaimana akhlak Rasulullah saw?

Aisyah r.a ketika ditanya bagaimana etik Rasulullah? Beliau menjawab:

“Akhlaknya adalah Al Qur’an.”

(HR. Muslim)

• Keayuan akhlak baginda tertentang melalui diri baginda yang baik dengan para isterinya dalam urusan rumah tangga, menjaga pergaulan dengan sanak-saudara, para sahabat (berukhuwah), memimpin publik bahkan negara. Tidak lupa juga, baginda amat menghormati dengan para musuhnya sekali lagi.


Pikiran sekilas…

Sejak 2022, kami bersungguh menyediakan referensi digital secara gratis di laman ini dan akan terus mengadakannya selaras dengan misi kami memandaikan anak bangsa.

Cuma menyediakan bacaan secara percuma memerlukan perbelanjaan tataran yang berterusan dan kami sangat mengalu-alukan kamu untuk terus menyokong perkelahian kami.

Enggak seperti yang tak, The Patriots bukan dimiliki maka dari itu jutawan mahupun politikus, maka kandungan nan dihasilkan sentiasa bebas bersumber pengaruh strategi dan niaga. Ini mendorong kami bikin terus mencari kebenaran sonder rasa mengalir perlahan-lahan supaya nikmat ilmu dapat dikongsi bersama.

Sekarang, kami amat memerlukan sokongan anda lamun kami faham tidak semua anak adam ki berjebah untuk membayar kandungan. Tetapi dengan sokongan anda, cacat sebanyak dapat membantu perbelanjaan kami dalam meluaskan lagi bacaan percuma yang signifikan untuk musim 2023 ini dan seterusnya. Meskipun anda mungkin lain mampu, kami tetap mengalu-alukan beliau sebagai pembaca.

Tolong The Patriots dari serendah RM2.00, dan engkau doang mengambil masa seminit sahaja. Jikalau anda berenergi makin, minta pertimbangkan untuk menyokong kami dengan jumlah yang disediakan. Terima kasih. Moving forward as one.

Pilih jumlah sumbangan yang ingin diberikan di dasar.

RM2 / RM5 / RM10 / RM50

Terima belas kasih


• Lain benda yang luar biasa, apabila sebelum baginda diutuskan Allah swt sebagai Rasul, kita bisa mengintai bagaimana awam Quraisy nan populer dengan resan kasarnya dan pemuja berhala, mutakadim memberikan gelaran kepada ratu dengan gelaran al-Amin kerana pada diri baginda sendiri telah wujud empat sifat terpuji:

1. Shiddiq (Melakukan segala apa hal dengan bermartabat).

2. Amanah (Dipercayai).

3. Fathanah (Bijak).

4. Tabligh (Menganjurkan).

Saya menyelitkan keseleo satu cerita peribadi ulung Rasulullah saw.

FAKTA TAMBAHAN : ERTI SEBUAH CINTA KEPADA Jodoh.

• Kisahan SEORANG Lanang Yang MASIH Lagi Mesem WALAUPUN DIHINA •

Pagi itu, suasana di sebuah pasar yang terkenal di Madinah kelihatan sibuk dengan kegiatan jual-beli di antara perantau dan pembeli. Koteng lelaki melangkah kaki berjalan dengan lancar menuju ke sebuah tempat di hujung pasar tersebut. Kelihatan sendiri perempuan tua berbangsa Yahudi yang buta sedang duduk bersimpuh sama dengan menunggu seseorang. Sapaan lelaki itu disambut dengan senyuman nona tua itu.

Lelaki itu membongkok sedikit dan menyingkirkan beberapa isi makanan yang masih afiat. Dihalusi isi makanan menggunakan tapak tangannya sebelum disuapkannya ke n domestik mulut perempuan wreda tersebut. Sambil lelaki itu menyuapkan isi rezeki dengan lembut, cewek lanjut umur itu tidak berhenti-henti menghina dan menyumpahi seseorang yang mungkin dikenali laki-laki itu. Lelaki itu hanya menimpali dengan senyuman dan tergelak kecil sambil meneruskan suapan demi sogokan ke dalam congor cewek tua itu sehingga habis kesemua isi makanan yang dibawanya.

Itulah rutin buletin adam tersebut setiap hari kepada pemudi tua itu sehinggalah tiba pada suatu hari, lelaki itu telah dijemput menghadap Illahi.

Keesokan harinya, tersebar berita mengenai kewafatan koteng lelaki yang dibenci oleh upik tua itu. Gadis tua itu sangat bersuka cita dengan berita itu.

Setelah berlalunya tiga hari kemudian, dara berida itu berasa pelik. Kenapa lelaki yang sayang menyuapkan alat pencernaan kepadanya tidak hinggap sejauh tiga masa ini? Adakah lelaki tersebut remai atau benci kepadanya kerana beliau rajin menyeranah seseorang nan mungkin dikenali lelaki itu?

Tiba-tiba cak bertengger seseorang menghampirinya dan mengeluarkan isi kandungan. Sambil memperlainkan isi kas dapur, orang itu tersentak apabila mendengar amoi tua itu tidak berhenti-henti mengutuk lelaki nan dikenalinya. Manusia yang tidak dikenali ini terus mengeluarkan isi makanan dan menyuapkan terus ke dalam mulut perempuan tua itu dengan suapan lembut. Upik tua itu mengunyah serempak menyoal :

“Siapakah engkau?”.

Hamba allah itu menjawab dengan nada lumat : “Akulah manusia nan comar menyuapimu ini”.

Perempuan sepuh itu berucap lagi dengan nada menegur : “Tidak, kau bukan seperti lelaki yang cangap cak bertengger kepadaku. Lelaki sebelum ini camar memperhaluskan isi makanan sebelum menyuapkannya ke mulut aku. Cuma kau tidak melakukannya. Kau bukanlah ia. Ah, betapa aku merinduinya..”.

Orang tersebut terus menitiskan air alat penglihatan setelah mendengar alas kata-kata perempuan wreda itu. Insan itu pun menyeka air matanya dan terus bertutur dalam nada perlahan doang menusuk kalbu :

” Aku yakni Debu Bakar as-Siddiq, sahabat kepada lelaki yang cerbak menyuapimu sebelum ini. Ketahuilah, sepatutnya ada lelaki nan engkau selalu menghina itulah nan selalu nomplok kepadamu dan menyuapimu makanan. Pria tersebut yakni Muhammad Rasulullah saw. Baginda telah meninggal dunia tiga hari magfirah…”.

Dayang tua bangka itu terdiam setelah menelan kandungan yang dikunyahnya. Engkau menangis sambil merenjeng lidah :

” Sepatutnya ada celakalah ke atas diriku. Lelaki yang selalu menolongku itulah lelaki yang aku paling benci dahulu. Tetapi sekarang aku telah sangat mencintainya. Betapa, aku merindui akhlaknya. Wahai Bubuk Bakar, ajarkanlah kepadaku tentang agama Islam, kenalkan aku pada Tuhanmu, Tuhan Muhammad..”.

Akhir kisahan, kuntum tua renta Yahudi itu pun memeluk agama Islam dan inilah bukti yang menunjukkan bagaimana kebiasaan Rasulullah saw meneteskan tata krama kasih cerbak Islam di lubuk hati para musuh yang membencinya.
_________________________________________

Jadinya, tidak pelik mana kembali buat mengikuti keperibadian nan ada diri Rasulullah saw. Hanya bergantung kepada kita sahajalah yang boleh menentukan, apakah kita mahu memilih urut-urutan yang lurus ataupun jalan yang dimurkaiNya?

Source: https://www.thepatriots.asia/rasullulah-s-a-w-akhlaknya-adalah-al-quran/