Traktor mini artifisial kondominium bukan lagi kebaruan, cuma kaedah mekanisasi perbandingan katai yang mudah dan dapat dipercayai, nan, jika dibandingkan dengan traktor berjalan suku, petani pencetus, berada mengerjakan pelbagai jenis pekerjaan persawahan (pengilangan, penyederhanaan rumput kersang, penuaian) di plot peribadi. Sebagai pelengkap, traktor mini apartemen boncel habis diperlukan bagi pekerjaan seperti pembuangan salji, pembuangan sampah, pengapalan sasaran binaan, kayu bakar. Pada waktu nan sama, pembuatan unit sedemikian lain memerlukan, intern lazimnya kes, kos material yang besar, adanya kemahiran dan gawai khas. Oleh itu, untuk memasang traktor mini sederhana dengan tangan anda koteng, anda perlu n kepunyaan kemahiran minimum ahli las, mempunyai idea mahajana akan halnya reka rencana dan mandu persuasi kaki cadang automotif (enjin, penghentian penangguhan, gigi, kemudi, brek dan klac).

Melembarkan mesin bakal traktor imitasi sendiri

Dalam memilih mesin untuk traktor mini buatan sendiri, mereka mengelepai pada kriteria berikut:

 • Kuasa – bergantung pada besaran kerja dan maksud traktor mini, enjin dengan kuasa 4-5 hp digunakan untuknya. (petak isi rumah kerdil) sebatas 50-60 hp (bagi huma besar dengan luas lebih berpunca 1-2 hektar);
 • Macam target bakar – unit kuasa yang lebih mudah dan ekonomik pecah kereta domestik nan menunggangi bensin A-80. Enjin sedemikian, berbeza dengan diesel, bertambah ringan, lebih senang dan doyan dikendalikan dan diperbaiki.
 • Kebolehlangsungan – unit kuasa yang dipasang mestilah bisa diperbaiki koteng;
 • Penyejukan – gegana ataupun air. Pada waktu nan ekuivalen, jenis penyejukan pertama lebih menjimatkan, mudah, bukan memerlukan pemasangan sistem eliminasi haba larutan (radiator, muncung), masukan penyaman secara berkala. Plong masa nan sebabat, penyejukan udara tidak berkesan pada enjin berwajib (kian dari 15 hp); unit yang dilengkapi dengannya n kepunyaan tahap kebisingan nan tataran, mereka belalah terlalu panas di radiks pikulan rumpil.

Berlandaskan keperluan ini, bak unit kuasa cak untuk traktor mini yang digunakan untuk total kerja nan osean,
gunakan enjin berpendingin cecair nan kuat berbunga kereta penumpang seperti:

Enjin traktor mini

 • Oka – enjin catur tabung, dua tabung dalam talian dengan isipadu 0.649 liter, dengan kapasiti 29.3 hp;
 • VAZ 2101 merupakan enjin dalam talian empat silinder empat lejang dengan isipadu 1.2 liter dan kuasa 64 hp.

Puas nota.

Traktor mini buatan sendiri dengan enjin Oka merupakan unit berlambak nan paling mudah dan sekaligus untuk ladang kerdil dan tertinggal.

Minitractor buat berbuat kerja boncel dan sederhana memperalat unit kuasa udara nan sedikit berhak seperti:

 • UD-25

  enjin dua bumbung catur lejang dengan isipadu 0.49 liter dan kapasiti 12 hp;
 • ZID-4.5 ialah enjin catur lejang silinder solo dengan isipadu 0.52 liter dan kuasa 4.5 hp.

Berjasa!

Selain unit kuasa automotif, susun atur minitractor sintetis seorang mungkin termasuk enjin berpunca kenderaan bermotor bukan. Maka dari itu itu, unit sintetis koteng adv amat popular di lingkaran penduduk musim panas, yang merupakan traktor Neva dengan mesin petrol 3.5-5.5 hp dan penyesuai depan.

Segala apa barang apa yang hendak dibuat lis berusul

Lembaga dari minitractor buatan seorang dibuat semenjak pengudut berbentuk segi catur selebar 80-100 mm, dengan ukuran yang begitu juga susukan dengan mengimpal komponen membujurnya (spars) dengan jambatan melintang (amplifier).
R

Ukuran dan keberagaman reka bentuk ini bergantung plong dimensi enjin, lokasi kotak gear, total gandar pengambil inisiatif:

 • Lakukan traktor pemacu kereta angin belakang sintetis seorang, lis ialah struktur segi empat tepat nan dikimpal dengan 2 spar dan 2-3 penguat mengufuk. Intern kes ini, bahagian depan bingkai mempunyai eskalasi 10-15 cm berbanding dengan bingkai yang bukan.
 • Untuk minitractor pacuan semua sepeda buatan sendiri, lis dibuat kerumahtanggaan rancangan dua keping rangka persegi, tukar terhubung menunggangi engsel alias kardan khas berasal trak. Traktor mini yang tepok seperti ini, dibandingkan dengan traktor enggak pemacu, tak cuma akan n kepunyaan kemampuan merentas desa yang lebih janjang, tetapi pun kemampuan manuver.

Penting!

Setiap kimpalan bugar lega lis teradat diketuk dengan tukul katai, memeriksa kualitinya dan membuang perimbangan.

Segala segala yang mesti dibuat casis

Proses pemuatan undercarriage pemacu roda belakang kereta angin pantat nan paling sah merangkumi pembuatan rasuk depan dan gandar pinggul.

Rasuk depan dibuat seperti berikut:

 • Seketul dengan hierarki seperti mana dempak trek traktor kala nanti dipotong dari paip segi catur panjang berprofil dengan keratan rentas 80 mm;
 • 2 tuil berbentuk U dengan slot dan korok bikin meledakkan galas bebola di bahagian atas dan bawah dikimpal dari parit No. 8 (demes 80 mm);
 • Tuas dikimpal ke hujung balok;
 • Kepal stereng dengan hub berbunga VAZ, Oka alias kereta penumpang tidak dimasukkan ke alabangka;
 • Penyangga stereng dipasang pada balok depan menggunakan pikul bebola;
 • Di perdua-paruh balok, kayu silang dipasang cak bagi meletuskan suspensi ke birai. Kayu silang sama dengan itu dikimpal bermula dua sudut 40 × 40 mm. Engkau disambungkan ke balok menggunakan bolt tataran yang dimasukkan ke intern lug nan terpatok pada permukaan luar sudut yang dikimpal dan bahagian atas balok.

Pemacu roda minitractor dilakukan menunggangi gandar belakang yang dipendekkan berpangkal Volga, Moskvich ataupun Zhiguli. Sebelum mengikhtisarkan keretek Zhiguli ke traktor mini, teradat melepaskan semua atom dan paksi gandar daripadanya. Kemudian awak jambatan dipotong semenjak kedua arah ke panjang yang diperlukan menggunakan penggiling.

Semasa menunggangi gandar birit dari Oka, ia tidak dipendekkan

Proses terpenting bagi memodenkan gandar untuk traktor sintetis sendiri adalah memotong serpihan pada poros gandar untuk pit gigi mekanisme penghantaran.
Ini memerlukan:

 • Bacok hujung jenazah spline;
 • Kimpal hujung semiaxis dengan splines dari kawasan terpencil di bilang bintik (“renggut”) sebatas penutup semiaxis kerja nan dipendekkan;
 • Dengan menunggangi penggiling dan cakera dengan ketebalan (0,8; 1,6 mm), tusuk slot ke bahagian-bahagian sehelai gandar nan lalu;
 • Berdikit-dikit melepaskan hujung lama dengan menggunakan splines, pasangkan gear plong splines baru, periksa bahawa bukan kongkalikong semau kejang dan main-main.

Sehabis semua operasi nan dijelaskan di atas, mekanisme gear dipasang kembali, pad sokongan dengan pin dikimpal ke bahagian atas geretak cak bagi mencantumkan lis.

Pada nota.

Semasa menggunakan gandar belakang dari Oka, ia tak dipendekkan, ia digunakan bukan berubah.

Kurnia memasang hidraulik

Hidraulik traktor mini, nan terdiri tinimbang tangki petro, pam, pengedar dan tabung kerja, memiliki kelebihan seperti:

 • Meningkatkan maslahat unit – traktor mini dengan hidraulik terpasang membolehkan eksploitasi gawai tambahan yang sulit dan luas;
 • Mobiliti dan kemampuan bersirkulasi – berkat perubahan kedudukan peralatan nan terkawal, hidraulik membolehkan anda mengawal proses penghijauan kapling tanpa menghindari kabin;
 • Vonis Kecermatan – Hidraulik menjadikan tetapan alat bertambah tepat dan senang.

Unsur utama hidraulik – pam dan tangki minyak, dipasang di bahagian depan traktor mini. Pemegang kawalan terletak di kabin berhampiran tempat duduk atau stereng. Silinder hidraulik dipasang di bahagian bokong traktor dan memair penggantungan tiga noktah

Mewujudkan halangan tiga mata

Versi klasik pernah tiga bintik yakni mekanisme yang terdiri daripada dua penyungkit asal nan terwalak puas suatu buntang publik, dan sekrup tengah terpasang di antara mereka di atas.
Setiap tuas merangkumi:

 • Pipi dengan engsel;
 • Teras menegak;
 • Pendakap gigi.

Cak bagi menaikkan dan menurunkan penyumbat, buntang menegak mulai sejak penyungkit pangkal dipasang pada garpu berbentuk U nan mengalir, dikendalikan secara manual atau memperalat tabung hidraulik.

Gudi sama dengan itu dibuat memperalat layon stereng terbit trak GAZ-52 laksana tuas sumber akar tunggang dan batangnya. Cukit dikimpal bersumber sudut dengan keratan rentas 40 × 40 mm. Batang struktur pepejal alias keluli perabot digunakan sebagai inden alabangka pangkal.

Pada nota.

Anda boleh membeli landasan terlambat, skema nan dijelaskan di atas, di mana-mana kedai dalam talian yang menjual motoblock dan traktor mini.

Penyaringan dan pemasangan brek dan klac

Brek pada traktor mini pemacu roda pinggul dipasang sreg pit birit. Lakukan ini, sistem brek siap pakai kereta penumpang digunakan. Makara, seumpama pola, sistem brek jurang berbeza dengan Zhiguli dalam kebolehpercayaan dan kemudahan operasi dan pembaikan. Torak induknya dipasang di depan minitractor, dihubungkan dengan mayit ke pedal di kabin. Silinder brek roda disambungkan ke tabung induk memperalat paip tembaga atau metal dengan kelengkapan di hujungnya.

Cengkaman bersama dengan pedal dan kabel, pemacu hidraulik dan sekali kembali brek, bertambah mudah digunakan bersama dengan enjin kerja berasal sebuah kereta lama yang dibongkar. Paling bermanfaat, klac dari kereta Moskvich 2140 alias 2141 sesuai kerjakan ini.

Pemasangan stereng

Semasa memasang traktor buatan sendiri, mekanisme kemudi rak dan pinion digunakan, yang terdiri semenjak roda setir, kardan, mekanisme rak dan pinion, bangkai kemudi dengan petua.

Pengepakan stereng

Pencantuman setir traktor mini menggunakan konseptual mekanisme rak dan pinion dari kereta Oka terdiri daripada langkah-langkah berikut:

 • Pelekapan plong rasuk depan dengan rak standard dan pengikat pinion;
 • Merintih mekanisme rak dan pinion ke balok depan;
 • Pencantuman sreg rangka stereng dengan papan stereng;
 • Sambungan stereng ke rak dan kotak gear pinion menggunakan 1-2 bangkai stereng cardan;
 • Sambungan mekanisme rak dan pinion dengan pokok panduan roda memperalat hujung yang dipasang di hujung buntang stereng.

Selepas pemasangan, sensor dibuat mengenai babak roda dan ketiadaan permainan intern bagian stereng.

Penting!

Semasa meledakkan kereta angin setir dari Oka lega traktor mini, terbiasa menginvestigasi dengan teliti kasut getah pada mayat stereng, selidik terlalu dan integriti, dan tukar asisten koyak lama.

Pendirian menciptakan menjadikan kabin untuk traktor mini

Sebaiknya pengoperasian minitractor di periode sejuk menjadi selesa dan lain membahayakan kesihatan pembawa, kabin berkelebek dan bertebat dipasang di atasnya.
Mereka membuatnya secara bebas seperti berikut:

 • Di atas plano atau menggunakan acara komputer, gambar optis semua anasir kabin dibuat;
 • Sebelum memasang kabin traktor mini bersumber bar, cak kerjakan abstrak bersaiz mumbung. Ini untuk menguji keselesaan teksi bagi pengarak sebelum memasangnya bermula komponen metal.
 • Pemotongan zarah bingkai kabin berpokok sudut ferum;
 • Sambungan dengan pengelasan bahagian kerangka kabin;
 • Pencantuman portal dan pengancingnya ke kabin;
 • Pemuatan pemegang dan kunci pintu;
 • Kimpalan lempengan logam di dinding sisi, tabung kabin;
 • Pengepakan teksi di birai;
 • Mencantumkan kabin ke lis dengan mengimpal atau mengapit;
 • Mengkilap teksi dan ki pemandu. Lega musim nan sama, kaca diikat memperalat pelekat dua komponen tahan lama dan sealant silikon kebersihan.
 • Pemuatan puas kedua-dua sisi kamil pandangan bokong kabin;
 • Penebat kabin berasal dalam;
 • Pengepakan di ajang duduk pemandu.

Pada cak disposisi.

Traktor mini yang mudah dan suka bisa dibuat menggunakan Ant skuter penggerak Soviet umpama “pelabuhan”. Kerjakan mengerjakan ini, teristiadat memindahkan unit kuasa dengan transmisi ke birai bertetulang dengan casis yang terpasang padanya. Mesin yang dilengkapi skuter ini, lamun berisik, torknya cukup pangkat dan menjimatkan.

Nuansa membuat traktor larva

Ramai yang lain luang menciptakan menjadikan traktor mini belatung, mengatakan bahawa ini mustahil.
Walau bagaimanapun, ini sewaktu-waktu tidak berlaku; engkau boleh membuat unit seperti mana ini:

 • Semacam itu juga, seperti mana nan dijelaskan, tulang beragangan dan casis dihasilkan;
 • Enjin diesel dari traktor melanglang tungkai ataupun trak (ZIL), bas (Luaz, Paz) digunakan perumpamaan unit kuasa;
 • Lakukan menciptakan menjadikan trek, dinding sebelah dipotong internal landasan pada tayar belakang dari traktor MTZ-82, pasca- itu pelindung yang primitif mudah ditarik ke roda yang dipasang di casis;
 • Semoga traktor mini berputar ke gandar belakang, pembeza dipasang, nan, kalau terlazim, dapat mematikan riuk satu roda otak.

Kekuatan dan kekurangan traktor mini imitasi sendiri

Kos bahan abnormal kerjakan pengepakan

Traktor mini artifisial sendiri yang dipasang bermula bahan sekerap punya guna dan kekeringan.

Antara maslahat traktor mini buatan seorang yaitu:

 • Kemudahan pembuatan – unit seperti mana itu boleh dipasang maka itu sesiapa sahaja nan mempunyai kemahiran minimum ahli mesin kereta dan pakar las;
 • Kos korban rendah kerjakan pemasangan – seandainya teknik begitu diperlukan di kebun, dan lain ada nan dapat membeli analog kilang, maka lain cak semau nan lebih mudah dan bertambah murah ketimbang membuat traktor mini dari Zhiguli lama alias kereta lama nan tak.
 • Ketersediaan alat tukar – mereka membuat peralatan tersebut menggunakan perabot ubah berpangkal kereta Soviet dan domestik yang dibongkar (Lifan, Vaz, Oka), skuter dedengkot, blok penggagas misal objek. Beruntung ini, kos pembelian suku cadang lakukan traktor mini adalah minimal.
 • Kebaikan bisa diperbaiki – traktor mini yang diperbuat daripada unit peralatan tersisa bisa diperbaiki tanpa banyak kesulitan minus menggunakan perkhidmatan mekanik auto dan pakar mahal tidak. Maka berbunga itu itu, biarpun enjinnya gagal, ia boleh diubah dengan cepat dan mudah menjadi nan mentah.

Kelemahannya adalah:

 • Kesediaan kemahiran tukang las yang wajib dan warta paling akan halnya teknologi automotif yakni syarat utama itu, tanpanya pemuatan dan pengoperasian peralatan sedemikian tak bukan-bukan;
 • Kekakuan dan kekurangan penyerap kejutan – sebagai ordinansi, traktor mini nan dipasang tidak mempunyai penyerap kejutan, itulah sebabnya semasa memimpin dan melakukan beberapa variasi pekerjaan, getaran berlebihan dapat disebarkan dengan baik menerobos suspensi ke lis. Ini menyebabkan ketidakselesaan pengiring traktor mini dan keletihannya semasa bekerja.
 • Tahap kebisingan yang panjang – takdirnya anda menciptakan menjadikan traktor mini menunggangi enjin berpendingin mega perumpamaan unit kuasa, kebisingan nan dihasilkannya pada kepantasan tingkatan akan memenatkan pendengaran pengiring semasa beberapa kerja.

Oleh itu, traktor mini yaitu unit nan dapat dipercayai dan sumir yang boleh dipasang oleh dempang setiap manusia tani moden dari bahan dan onderdil improvisasi yang mutakadim menjadi kereta lama yang tidak bisa digunakan. Dengan pembuatan nan cekap dan bijaksana, sira enggak hanya akan lebih rendah daripada rakan-rakan kilang, semata-mata juga mengungguli mereka intern luasnya pekerjaan yang dilakukan olehnya di sektor persawahan. Pengendalian traktor mini boleh dikuasai tak cuma oleh pemiliknya, namun lagi oleh seluruh keluarganya.