Hukum Terlupa Baca Tahiyat Awal

Tertinggal Tahiyat Awal

Barang apa yang teristiadat dilakukan seandainya sederhana tahiyat awal?

Dalam artikel ini, saya melampirkan jawapan nan afiliasi dijawab olehUstaz Azhar Idrus di halaman facebook beliau.

Seyogiannya berarti.


SOALAN

Jika kita tertinggal baca tahyat awal dan mendaki ke rakaat nan ketiga adakah wajib kita turun sediakala baca tahiyat?


JAWAPAN

Jika khalayak yang beribadat tertinggal membaca tahiyat mulanya silam naik ia ke rakaat yang ketiga maka jika belum sampai berdiri tegak nescaya disunatkan dia terban pula duduk membaca tahiyat.

Dan jikalau dia sudah berdiri ngeri sreg rakaat nan ketiga nescaya tidak pula engkau dapat merosot duduk membaca tahiyat dan sekiranya kamu merosot pun dengan sengaja nescaya tawar solatnya.

Akan belaka jika ia solat berjemaah maka mesti dia lagi kepada duduk tahyat kerana mengikut imam.

1.
Telah berkata oleh Syeikh Bafadhal:

وَلَو نسي التَّشَهُّد الأول فَذكره بعد انتصابه لم يعد إِلَيْهِ فَإِن عَاد عَالما بِتَحْرِيمِهِ عَامِدًا بطلت أَو نَاسِيا أَو جَاهِلا فَلَا وَيسْجد للسَّهْو وَيجب الْعود لمتابعة إِمَامه

Dan kalau seorang itu pangling membaca tahyat awal kemudian beliau teringat selepas tegaknya tegak nescaya bukan harus anda kembali kepada tahyat. Maka sekiranya sira pula kepada tahiyat kerumahtanggaan kejadian engkau tahu akan halnya diharamkannya dan sengaja nescaya batal solatnya. Ataupun dia pula itu kerana terlupa alias tidak tahu maka tidak tawar dan potong kulup kamu sujud sahwi sebelum salam. Dan wajib makmum lagi duduk tahyat kerana mengikut imamnya.”

(Kitab Muqaddimah Hadhramiyah)

2.Telah berfirman Pastor Ibnu Ruslan:

لَكِن على الْمَأْمُوم حتما يرجع … إِلَى الْجُلُوس للْإِمَام يتبعوعائد قبل انتصاب ينْدب … سُجُوده إِذْ للْقِيَام أقرب

Akan sahaja wajib atas makmum juga kepada duduk tahyat tadinya kerana mengikut imam dan yang solat sorangan sunat sekali lagi kepada duduk tahyat apabila belum mencacak dan potong kulup ia sujud sahwi takdirnya sudah sanding kepada berdiri.”

(Kitab Matan Zubad)


Butir-butir

Privat solat terkoteng-koteng jika seorang itu terlupa duduk tahiyat awal tinggal anda berdiri maka jika sudah mencacak nescaya tidak harus sekali lagi dia duduk semula kerana membaca tahiyat awal.

Jika dia duduk semula kerana mendaras tahiyat tadinya nescaya sia-sia solatnya kerana dia telah fertil di akur yang enggak tidak boleh lagi ulang kepada perkara yang sunat.

Dan sebelum salam yakni sunat dia cak bagi sujud sahwi kerana tertinggalnya akan tahiyat awal itu.

Nan dimaksudkan merembas tegak itu ialah menggermang nan sudah memadai dinamakan qiam sekali pun belum meletakkan kedua tangannya di dasar dadanya.

Jika belum lagi berdiri tegak nescaya khitan dia ambruk membaca tahiyat awal dan sebelum salam disunatkan engkau sujud sahwi apabila dia telah naik lebih dari seketul menggermang maupun lebih dari had rukuk.

Suka-suka pun seandainya kamu baru panjat cacat seperti belum sebatas sekepal atau belum setakat had rukuk nescaya disunatkan kembali duduk baca tahiyat dan tetapi tidak disunatkan sujud sahwi sebelum salam kerana invalid pergerakkannya.

Dan kerumahtanggaan solat berjemaah jika makmum terlupa tahyat awal dan naik merembas nescaya teradat makmum itu duduk awal bersama imam mendaras tahiyat kerana kewajipan mengikut imam.

Wallahua’lam

Ustaz Azhar Idrus

Perigi asal kepada jawapan ini boleh dilihat pada Facebook Ustaz Azhar Idrus pada pagutan ini

Demen Barang apa Nan Anda Baca?

Daftarkan nama dan email anda untuk mendapatkan panduan dan perseroan berkualiti terus ke inbox sira secara PERCUMA!

Source: https://akuislam.com/fekah/tertinggal-tahiyat-awal/

Posted by: caribes.net