Penyebab Amal Ibadah Tidak Diterima

1. SALAM Ramadan kepada semua. Halikuljabbar panjangkan umur kita lakukan memasuki 1 Bulan mulia waktu 1443H.

2. Sudah pasti ramai orang akan kongsikan amalan-amalan yang sebaiknya diutamakan sepanjang Ramadan ini. Di sini saya ingin sempurnakan perbincangan dengan kawan perkara-perkara nan menyebabkan amal enggak masin lidah atau dihapuskan pahalanya.

3. Perkara paling penting berbunga ibadah kepada Halikuljabbar bukan kuantiti ibadah tersebut, tetapi pendedahan Allah terhadap ibadah yang kita bakal. Sama sekali kita terpaksa berbuat amal yang banyak hanya kerana kita lain tahu amal kecil manakah yang diterima oleh Allah.

4. Ibadah bukan mengumpulkan amal dan menjumlahkannya seperti kita mengumpulkan harta. Ibadah yakni mencari perhatian Allah agar Halikuljabbar reda kepada kita. Bila Yang mahakuasa reda, maka Allah akan menerima kita di marcapada dan akhirat. Itulah matlamat yang seharusnya kita kejar.

5. Jauhilah syirik kerana syirik membatalkan keseluruhan amal yang kita lakukan.

وَلَوْ أَشْرَكُوا لَحَبِطَ عَنْهُمْ مَا كَانُوا يَعْمَلُونَ

“… dan kalau mereka sekutukan (Yang mahakuasa dengan sesuatu yang enggak) nescaya gugurlah dari mereka, segala apa nan mereka telah bikin (dari dedikasi-kebajikan yang baik).”
(Al-An’am: 88)

6. Jangan sesekali menjauhi solat Asar.

من ترك صلاة العصر فقد حبط عمله. متفق عليه

“Sesiapa yang menjauhi solat Asar, maka terbatallah amalannya.”
(Riwayat Bukhari dan Mukminat)

Sebahagian cerdik pandai berekspansi maksudnya kepada semua solat fardhu.

7. Jangan menanya vitalitas kepada tukang tenung nasib.

من أتى عرافاً فسأله عن شيء لم تقبل له صلاة أربعين ليلة. رواه مسلم

“Sesiapa yang menemui tukang tilikan adv amat bertanya nasib kepadanya, tidak dipedulikan solatnya selama 40 malam.”
(Riwayat Muslim)

8. Jangan mengerjakan kezaliman kepada manusia enggak.

أتدرون ما المفلِسُ؟ قالوا: المفلِسُ فينا من لا درهمَ له ولا متاعَ. فقال: إنَّ المفلسَ من أمَّتي، يأتي يومَ القيامةِ بصلاةٍ وصيامٍ وزكاةٍ، ويأتي قد شتم هذا، وقذف هذا، وأكل مالَ هذا، وسفك دمَ هذا، وضرب هذا. فيُعطَى هذا من حسناتِه وهذا من حسناتِه. فإن فَنِيَتْ حسناتُه قبل أن يقضيَ ما عليه، أخذ من خطاياهم فطُرِحت عليه ثمَّ طُرِح في النَّارِ](رواه مسلم).

Rasulullah saw bertanya: Tahukah kamu siapakah anak adam muflis? Para sahabat ra menjawab: Hamba allah muflis adalah makhluk yang bukan ada dirham dan tidak ada harta. Rasulullah saw menjawab: Orang muflis di galengan umatku merupakan orang yang pada perian yaumudin hinggap membawa amalan solat, puasa dan zakat belaka sira juga mencela si fulan, menuduh zina si dia, makan harta si fulan, membunuh sang fulan dan memukul sang fulan. Anu (yang diainaya) itu diberikan kepadanya pahalanya dan si fulan nan lain diberikan juga pahala amalannya itu. Sehinggalah seluruh pahalanya lampau sebelum kezalimannya dibalas, dia akan diberikan lagi dosa si fulan (yang diainayainya) itu dahulu di campakkan ke dalam neraka.”
(Riwayat Orang islam)

9. Jangan membela anjing di rumah tanpa sebab nan dibenarkan syarak.

من أمسك كلباً فإنه ينقص كل يوم من عمله قيراط؛ إلا كلب غنم أو حرث أو صيد. متفق عليه

“Sesiapa yang membudidayakan kunyuk sebenarnya akan dihapuskan pahala amalannya saban hari satu qirat. Kecuali beruk dibela untuk tujuan menternak ataupun menjaga tanaman atau buat memburu.”
(Riwayat Bukhari dan Muslim)

10. Jangan sesekali minum ciu.

من شرب الخمر لم يقبل الله له صلاة أربعين صباحاً، فإن تاب تاب الله عليه. رواه الترمذي وأحمد والنسائي

“Sesiapa mereguk minuman keras, Allah bukan menyepakati solatnya selama 40 subuh. Jika dia bertaubat, Allah menerima taubatnya.”
(Riwayat Termizi, Ahmad dan Nasai)

11. Jangan merebeh larangan Yang mahakuasa ketika bersendirian.

لأعلمن أقواماً من أمتي يأتون يوم القيامة بحسنات أمثال جبال تهامة بيضاء فيجعلها الله هباء منثوراً…. إلى أن قال: ولكنهم قوم إذا خلوا بمحارم الله انتهكوها. رواه ابن ماجه.

“Aku memberitahu berkenaan satu kaum di kalangan umatku yang datang pada hari kiamat dengan membawa amalan sebesar argo putih Tihamah doang Allah menjadikannya debu yang berterbangan. Mereka adalah kaum nan bila bersendirian mereka melanggar tabu Allah.”
(Riwayat Ibn Majah)

12. Jangan mengungkit amal sedekah yang dilakukan.

َا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا لا تُبْطِلُوا صَدَقَاتِكُمْ بِالْمَنِّ وَالْأَذَى كَالَّذِي يُنْفِقُ مَالَهُ رِئَاءَ النَّاسِ

“Duhai orang-makhluk yang berkepastian! Jangan rosakkan (pahala amal) sedekah kamu dengan perkataan membangkit-kumat dan (kelakuan nan) menyakiti, seperti (rosaknya pahala kebajikan sedekah) anak adam yang membelanjakan hartanya kerana hendak menunjuk-nunjuk kepada khalayak (riak)…”
(Al-Baqarah: 264)

Moga Tuhan menerima Ramadhan kita.

Ustaz Muhammad Fauzi Asmuni
Presiden Ikatan Muslimin Malaysia (ISMA)


Penafian:
Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd maupun Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.

Source: https://ismaweb.net/2022/04/03/1perkara-penyebab-amal-tak-diterima-atau-dihapus-pahalanya/