Planet marcapada adalah struktur nan besar dan kita dapat mengawasi melangkahi ciri-ciri ekosistem bahawa ia terdiri daripada banyak kitaran, habitat, spesies dan organisma yang bekerjasama kerjakan memeliharanya.

Parameter

 • 1

  Ciri-ciri Ekosistem
 • 2

  Variasi-macam ekosistem

  • 2.1

   Ekosistem daratan

   • 2.1.1

    Gurun
   • 2.1.2

    Pergunungan
   • 2.1.3

    Gawang
   • 2.1.4

    Cadar
   • 2.1.5

    Kami mengetem
   • 2.1.6

    Kapling Rumput
   • 2.1.7

    Pandau bakau
   • 2.1.8

    Sintetis
  • 2.2

   Ekosistem Akuatik

   • 2.2.1

    Air garam
   • 2.2.2

    Agua Dulce
   • 2.2.3

    Batu karang
 • 3

  Unsur-anasir Ekosistem

  • 3.1

   Faktor biotik
  • 3.2

   Faktor Abiotik
 • 4

  Interaksi Ekosistem
 • 5

  Kitaran Jirim
 • 6

  Aliran tenaga
 • 7

  Pengubahsuaian Ekosistem

  • 7.1

   Perlintasan semula jadi
  • 7.2

   Peralihan manusia
 • 8

  Ekosistem di seluruh dunia

  • 8.1

   Pangan Hitam (Eropah)
  • 8.2

   Sungai Nil (Afrika)
  • 8.3

   Amazon (Amerika)
  • 8.4

   Gurun Antartika (Antartika)
  • 8.5

   Terumbu Karang Penghalang Besar (Oceania)
  • 8.6

   Matterhorn (Eropah)
  • 8.7

   Uluru (Oceania)
  • 8.8

   Air terjun Niagara (Amerika)


Ciri-ciri Ekosistem

Apabila kita bercakap akan halnya ekosistem, kita merujuk kepada struktur tersusun yang terdiri daripada pelbagai kerangka sukma dan unsur-atom tak organik yang wujud bersama dalam ruang yang setolok dan melaluinya ia berhubung antara suatu sekelas lain privat cara yang berbeza lakukan menderma kepada pemeliharaan kehidupan di satelit ini. .

Terdapat banyak simpang pengajian yang dapat dikaitkan dengan
ekosistem dan ciri-cirinya, kerana anda merangkumi banyak makna terbit segi pertautan macam dan ira fizikal di mana sira wujud bersama, sekadar cabang sains yang paling dikaitkan ialah kajian ilmu lingkungan.

Untuk sistem ini berfungsi secara keseluruhannya, molekul yang berbeza diperlukan untuk memastikan perawatan ruang dengan semua organisma dan komponen yang membentuknya. Semua ekosistem, biarpun mempunyai persamaan antara satu setolok bukan, lagi mempunyai ciri yang lampau berbeza.

Ekosistem boleh punya banyak dimensi dan keberagaman yang berbeza, terletak ekosistem nan tinggal terdiri tetapi sejumlah varietas dan ruang fizikal, serta beberapa yang dibentuk oleh bilang ekosistem kerumahtanggaan suatu dan beberapa yang memerlukan nan lain bakal berfungsi.

elementos y características de un ecosistema

Ciri-ciri yang menentukan ekosistem yakni seperti mana berikut;

 • Dinamik: Ia yakni apabila keseluruhan strukturnya internal perputaran aktif.
 • Pembolehubah: Bergantung puas masa tahun ini, sistem akan sentiasa berubah-ganti.
 • Kompleks: Beliau terdiri daripada berbilang onderdil.
 • Pelbagai fungsi: Apabila dengan melibatkan komponen dan elemen sistem yang berbeza itu sendiri, pelbagai aktiviti boleh dilakukan.
 • tercakup: Semua makhluk boleh wujud dalam habitat yang sekufu tanpa mengganggu ulas yang lain, sebaliknya membantu kewujudan bersama yang sepadan.


Jenis-jenis ekosistem

Bagi pengelasannya, terdapat beberapa cara untuk mencirikan ekosistem, sejajar seperti simpang-cabang ini boleh dibahagikan dengan pendirian yang masyarakat semua sistem boleh dipisahkan.

Dengan prinsip ini, konsep yang lebih khusus boleh diberikan berdasarkan semua perbezaan nan wujud antara ekosistem yang berbeza, sebanding ada disebabkan oleh iklim, lokasi geografi, sifatnya dan varietas yang membentuknya.

Perkara utama yang perlu diambil sangkil buat mengklasifikasikan ekosistem adalah persekitaran asas di mana anda berkembang, jikalau sira berada di atas tanah ekosistem boleh diklasifikasikan andai daratan, apabila ia congah di n domestik air ia akan menjadi akuatik. Walau bagaimanapun, terdapat juga sejumlah kes di mana kedua-dua biom ini bersatu dan dalam kes itu ia dianggap sebagai ekosistem senyawa.


Ekosistem daratan

Biom berbeza yang berkembang di dalam tanah atau tanah bawah dapat dibahagikan bergantung kepada ciri-ciri berbeza yang mereka miliki, sama ada oleh
Tipe cuaca
atau tanah, bertunas-tumbuhan dan semua organisma nan membentuknya.


Gurun

Kehilangan dunia tumbuhan dan binatang yang banyak kerana kekurangan hujan dan suhu yang tahapan, ini adalah hal yang memaksa bilang spesies tumbuhan untuk menyepadankan diri untuk menahan keadaan. Mereka umumnya adalah ajang yang sulit didiami, terwalak juga gurun dengan master yang sangat tekor.


Pergunungan

Dibentuk oleh pemuasan besar yang menyimpan sebahagian besar air sia-sia planet ini. Mereka mempunyai hidupan haiwan dan tumbuhan nan banyak, kebanyakannya di bahagian bawah mereka manakala puncak biasanya lain banyak didiami.


Papan

Mereka yakni ekosistem yang meliputi ruang tanah terbesar di permukaan bumi, penuh dengan fauna dan dunia tumbuhan dengan iklim yang terlampau lembap dan hawa yang berkisar antara panas dan sejuk, ia yaitu habitat pelbagai varietas haiwan dari banyak tipe.

Oleh kerana kepelbagaian biodiversitinya, terdapat banyak spesies ekosistem hutan, antara yang minimum ciri adalah rimba, hutan berdaun, hutan kering, hutan sederhana dan taiga. Ia lagi dikenali sebagai ekosistem yang mania dan berstruktur dengan banyak interaksi dan kitaran yang sentiasa bergerak.


Cadar

Mereka ialah hektar besar yang penuh dengan rumput dan bilang pokok kecil, sederajat seperti di sahara, hawa tangga dan flora berada intern takhta bakal menyesuaikan diri bikin mengarah tahun kemarau, namun terdapat kembali musim hujan.


Kami cak jongkok

Juga dikenali andai tundra, ia punya banyak persamaan dengan savana kecuali bioma ini kebanyakannya sejuk dan sangat lembap, berlaku di pergunungan curam dengan pembentukan salji di puncaknya, dan mencapai selama pangan cengkar.

Bioma ini dulu penting cak bagi kitaran hidrologi yang tenar, di mana ais yang terasuh di puncak gunung mengalami proses lebur dan menjadi air yang bersirkulasi ke sungai dan laut. Disebabkan oleh iklim, terdapat beberapa spesies haiwan dalam persekitaran ini dan, seperti di beberapa gurun ataupun savana, tumbuhan menyejajarkan diri bagi merentang iklim dan dapat memakan tanah yang kurang subur.


Persil Rumput

Mereka adalah padang rumput yang penuh dengan rumput dengan iklim nan terlambat dan hangat, mereka mempunyai tanah yang adv amat subur dan penuh dengan nutrien, menjadi arena penanaman dan perkebunan terbaik dilakukan. Cuaca panas pada kebanyakan masa, tetapi anda pun memiliki musim sejuk.


Paya bakau

Kamu merupakan biom kecondongan tropika yang terletak di pantai, engkau merupakan pelabuhan utama mulut, titik terdepan privat air bilang sungai ini disimpan di sungai lain, bilang laut atau osean. Ia adalah medan proteksi bakal banyak haiwan dan tanaman, floranya mempunyai keistimewaan penting nan menjadikannya resistan terhadap perubahan intern air payau.


Buatan

Terutamanya urat kayu-ruang ini mula membentuk menjadi utama bikin kesinambungan hayat manusia, bermula berusul asal-usul di mana cucu adam primitif berkembang dan melalui struktur seni bina beliau boleh mendapatkan perlindungan dalam biom nan berbeza.

Sejauh sejarah, turunan sudah lalu banyak siapa dirugikan oleh perubahan iklim nan berterusan, suhu yang melampau dan faktor-faktor lain, sekadar mulai sejak waktu ke periode alasan lakukan penemuan struktur ini telah menjadi alasan nan batal dan menegaskan diri sendiri. , sering merosakkan keadilan semula jadi sepanjang proses.


Ekosistem Akuatik

Sebaliknya, ekosistem akuatik kembali dapat dikelaskan bergantung kepada macam air di mana beliau ditemui, iaitu air masin, seperti
Laut dan lautan
atau air tawar, dengan sungai dan tasik.


Air garam

Dia adalah spesies ekosistem nan paling banyak, kerana ia menghampari semua laut dan lautan, nan sepadan dengan kira-terka 71% tinimbang keseluruhan permukaan dunia. Kepelbagaian dalam habitat dan diversifikasi akan bergantung pada kedalaman dan suhu air.

Ia sepadan dengan kebanyakan bumi, pengembangannya sangat raksasa, walaupun hanya sebahagian mungil yang telah diterokai maka itu manusia, sambungan yang beberapa meter di pangkal paras laut adalah kerdil dan remeh berbanding amplitud nan sangat besar yang mewakili laut dalam dan semua. spesiesnya.


Agua Dulce

Kebanyakannya merupakan tasik dan wai, ekosistem ini kembali dikelaskan bergantung kepada sama suka-suka air berputar alias masih. Suhu akan berbeza-beza, bergantung pada lokasi bioma dan keseluruhan laluannya.

Semua binatang menyusui dan sebahagian besar pohon memerlukan air tawar bikin hidup, walau bagaimanapun, hanya 3% ketimbang air di seluruh planet ini adalah segar dan sebahagian tinimbang peratusan ini berlambak dalam bahaya akibat pengotoran banyak sumber terdahulu air tawar.

Haiwan yang mendiami urat kayu ini kebanyakannya bersaiz kecil dan tekor bilangannya, berbanding ekosistem air asin.


Batu karang


Mereka yaitu gundukan yang terbentuk ketimbang bulan-bulanan berkanjang, nan terdapat beberapa meter di dasar paras laut, kerumahtanggaan kebanyakan kes ia adalah koneksi batu dan organisma hidup, seperti mana batu karang. Tumbuhan ini kebanyakannya terdiri daripada varietas alga nan berbeza dan fauna kebanyakannya adalah ikan dan karang berpangkal pelbagai macam.


Unsur-partikel Ekosistem

Unsur-anasir terdahulu ekosistem yakni diversifikasi nan membentuknya, yang n domestik istilah yang makin kompaun dipanggil faktor biotik dan situasi habitat di mana engkau wujud bersama, lagi dikenali perumpamaan faktor abiotik, ini ditambah fakta bahawa kedua-dua faktor berinteraksi dan berkait antara satu sama lain.


Faktor biotik

Ia merujuk kepada semua spesies yang mempunyai alias sreg satu ketika n kepunyaan arwah, berbunga bertunas-tumbuhan yang paling banyak dan haiwan terbesar, kepada bakteria dan kulat yang paling kecil.


Faktor Abiotik

Mereka merupakan semua elemen nan merupakan sebahagian daripada ekosistem semata-mata enggak mempunyai roh, pecah varietas lahan, iklim dan latitud, kepada
Suhu dan Kelengasan, air, udara dan surya.


Interaksi Ekosistem

Semua organisma dan unsur tak usia yang membentuk ekosistem sentiasa berinteraksi antara satu sama lain dan afiliasi yang mereka kekalkan yaitu sangat berbeza.

Gayutan ini boleh menjadi intraspecific, iaitu apabila individu yang berkaitan tergolong dalam spesies yang sejajar maupun interspecific; Engkau adalah apabila dua atau lebih individu yang tergolong dalam tipe yang berbeza berkaitan.

Apabila spesies biologi berinteraksi antara satu setara lain, kesudahannya boleh menjadi substansial atau negatif kerjakan semua ataupun salah satu pihak, dan juga boleh menjadi neutral bakal semua pihak yang terkebat.

Interaksi utama kehidupan kerumahtanggaan ekosistem adalah begitu juga berikut:

 • Pertandingan: Kamu wujud apabila satu atau beberapa individu bersilaju antara satu sama lain untuk mendapatkan sumber nan diperlukan atau bakal ketuanan.
 • pemangsaan: Kamu adalah apabila turunan memburu macam yang berbeza bakal makanan dan kumpulannya seorang.
 • Mutualisme: Dalam interaksi ini khalayak-insan daripada kumpulan yang berbeza menyebelahi kepada satu setinggi tidak dengan meluangkan objek yang diperlukan bikin kelangsungan hidup suatu selaras lain.
 • Komensalisme: Berlaku apabila internal interaksi dua spesies yang berbeza, satu daripada mereka digemari tetapi pihak yang satu kembali tidak terjejas privat apa-apa cara.
 • Kerjasama protokol: Ia berdasarkan perpautan spesies yang berbeza di mana semua pihak mendapat manfaat, tetapi interaksi itu tidak berfaedah bakal kewujudan mana-mana.
 • Simbiosis: Apabila melintasi hubungan antara macam nan berbeza, semua pihak mendapat manfaat dan permufakatan bersama ialah sangat penting bakal kewujudan semua pihak.
 • Parasitisme: Apabila dalam interaksi, salah satu pihak berkat maslahat dan kewujudannya gelimbir kepada orang yang tak, dalam banyak kes hubungan menjadi merugikan pihak lain ini.
 • alelopati: Terdiri daripada sejenis organisma di mana, melalui proses ilmu pisah, satu atau sejumlah pihak boleh mendapat manfaat atau siapa memudaratkan mana-mana daripada mereka.


Kitaran Jirim

Kitaran biogeokimia adalah (seperti namanya) proses kimia dan ilmu hayat di mana nutrien dari manjapada dikitar semula, yang terdahulu buat abadiah makhluk vitalitas di planet ini.

Dalam proses ini, jirim bersirkulasi antara makhluk roh dan alam seputar, mengulangi proses dan berpindah semenjak satu ke yang bukan secara berterusan, ini penting kerana sendang bumi enggak boleh ditukar saling dan tidak terletak di mana-mana urat kayu lain yang diketahui, kerana Oleh itu, mereka mesti dikitar semula untuk kegunaan berterusan.


Revolusi tenaga

Tenaga yang biasa kita gunakan hinggap terutamanya daripada surya, ia menerobos bilang proses di mana ia berfungsi misal tenaga asas bagi sesetengah organisma dan ini seterusnya menghasilkan tenaga dan nutrien untuk nan lain.

El sol y características de un ecosistema

Revolusi ini berfungsi seperti rantai di mana nutrien mengalir dan melalui individu yang berbeza yang menggunakan dan mengubahnya, sambut kasih kepada proses ini ialah mungkin kerjakan memberi makan kepada banyak spesies dan organisma untuk akhirnya menjadi jenis tenaga yang tidak boleh digunakan semula.


Pengubahsuaian Ekosistem

Ekosistem mencagar dan menjaga biodiversiti besar keberagaman yang wujud di planet kita, berpokok
Pergunungan
lebih tinggi, hingga ke kedalaman lautan, seluruh planet ini terdiri ketimbang beratus-ratus ekosistem yang dulu berbeza dan terdiri ketimbang bermami-ribu organisma yang unik dalam kelas mereka.

Walau bagaimanapun, terdapat banyak perlintasan dan pembolehubah nan boleh menjejaskan kestabilan semua ekosistem ini, banyak nan disebabkan oleh fenomena bendera, manakala yang bukan dihasilkan oleh manusia.


Perlintasan semula bintang sartan

Terdapat banyak fenomena nan berlaku secara sediakala jadi dan boleh menjejaskan keseluruhan bioma secara negatif, walau bagaimanapun, persilihan ini adalah sebahagian daripada kitaran awal jadi kehidupan, dan dari masa ke periode ekosistem ini kembali kepada keadaan tadinya makara dengan sendirinya atau berkembang secara berupa.

Bilang fenomena ini termasuk: gempa dunia, petak jebluk, banjir, letusan bukit berapi, fenomena
Lelaki dan perempuan
dan selain daripada ini terletak banyak lagi.


Perubahan manusia

Sebaliknya, pergantian nan dihasilkan di tangan individu yakni silam berisiko dan mempunyai akibat yang tekun cak bagi habitat itu sendiri dan semua organismanya, lebih-lebih mengapalkan kepada kepupusan keseluruhan spesies dan menidakkan komposisi kimia semulajadi petak dan air.

Akibat ini tak sahaja ditunjukkan oleh bilang osean bahan pindahan yang dihasilkan makanya manusia, tetapi juga oleh eksploitasi jebah yang mana planet ini telah terbentuk, kerana populasi turunan bergantung pada kepentingan yang diberikan oleh planet ini kepada kita.

Tetapi keperluan ini telah diambil secara melampau maka dari itu lebihan penduduk global, melihat turunan mencari semua mineral dan nutrien yang ditawarkan oleh alam semula kaprikornus bakal memanjangkan jiwa manusia di bumi, tetapi pemeliharaan planet itu sendiri terjejas.

Bersendikan ini, boleh dilihat bahawa meskipun manjapada yaitu ekosistem yang samudra dan dahulu kompleks, insan menjaga kepentingannya sendiri dengan pendirian nan mementingkan diri seorang, tanpa menduga sebabat ada kewujudan persekitarannya seorang dalam bahaya.


Ekosistem di seluruh dunia

Begitu juga yang dinyatakan di atas, bintang beredar bumi ialah sistem yang besar dan kegandrungan yang terdiri tinimbang sistem enggak nan bertambah kecil, semuanya lalu berbeza dan tersebar di seluruh dunia.


Hutan Hitam (Eropah)

Terwalak di Jerman, ia adalah banjaran jabal raksasa yang penuh dengan hutan dan tasik, tapak yang adv amat menyentak di mana pelawat boleh menjalankan pelbagai aktiviti rekreasi, terutamanya lega Krismas. Dianggap misal pusaka rekaman, dinamakan cak bagi warna gelap daun eru, dan di luar barang apa yang boleh diberikan oleh segel itu, sira adalah bioma dengan banyak urat kayu terbuka dan jelas.


Sungai Nil (Afrika)

Ia memiliki nilai rekaman yang samudra untuk pertumbuhan tamadun Mesir, ia merentasi 10 negara kerjakan mengalir ke Laut Mediterranean. Menjadi kondominium kepada sejumlah samudra macam, kebanyakannya mamalia dan kodrat tumbuhan yang terhad.


Amazon (Amerika)

Dianggap sebagai paru-paru dunia, ia yakni hutan terbesar di permukaan manjapada dan merupakan habitat sekurang-kurangnya 18.000 spesies haiwan yang berbeza dan buaian lebih daripada 6.300 keluarga kunci dan bunga, di mana 50% daripadanya adalah eksotik.


Gurun Antartika (Antartika)

Beliau adalah gurun terbesar di dunia dan paling sejuk pula, lahan berbatu kebanyakannya dilitupi maka dari itu ais dan spesies yang minimal kasar adalah sejumlah bakteria dan mikroorganisma, namun, di mana hidupan haiwan paling banyak berkembang merupakan di pantai.


Terumbu Karang Penghalang Besar (Oceania)

Dengan keluasan 349.000km2, penghalang setimbang dengan struktur hidup terbesar di dunia, yang dibentuk oleh banyak spesies karang. Kerana serupa itu luas, ia ialah rumah kepada berjuta-miliun spesies marin bersumber paus hingga moluska dan beremak-ribu anak bini ikan.


Matterhorn (Eropah)

Ia adalah banjaran argo nan besar di Alps yang terletak di antara Itali dan Switzerland, kebanyakannya dilitupi salji. Di pangkalannya terletak padang rumput yang luas dengan banyak anakan dan tumbuhan bercat-warni dan apartemen kepada beribu-ribu haiwan, kebanyakannya bawah tangan.


Uluru (Oceania)

Ia adalah blok osean satu keping nan diperbuat ketimbang alai-belai, terletak di gurun di lor Australia, dinamakan Tapak Warisan Dunia. Engkau merupakan sebahagian daripada Yojana Negara Australia di mana beberapa dupa meter jauhnya yaitu satu lagi pembentukan batu ki akbar, barangkali ini dibahagikan kepada 36 blok dengan saiz nan berbeza. Dianggap sebagai tempat suci kerjakan orang asli kewedanan yang menjaganya.


Air Terjun Niagara (Amerika)

Satu set cegar dengan kepanjangan 945 meter, terletak di antara Kanada dan Amerika Syarikat, tempat pariwisata penting lakukan kedua-dua negara ini yang sudah lalu dilengkapi di kedua-dua belah air terjun, biar ia silam dikunjungi dan aktiviti nan berbeza boleh dijalankan. keluar sepanjang hari, daripada hotel dan kasino ke perjalanan bot.