Seorang Batter Dinyatakan Mati Apabila

Sofbol
atau
bola lisut
yaitu sejenis sukan berbola dan berpemukul yang berkembang dari sukan sejenis besbol. Permainan ini telah diperkenalkan maka itu seorang pemberita yang bernama George W. Hancock pada tahun 1887 di Chicago, Amerika Syarikat.

Dalam sofbal, bola akan dilempar oleh koteng pelempar bola (pitcher) dan menjadi sasaran pemain lawan yang menabok (batter) dengan menggunakan tiang pemukul yang dikenali laksana bet. Terdapat satu kumpulan yang berjaga di padang iaitu pertahanan dan suatu kumpulan yang main-main sebagai martil (penyerbu). Tiap legiun berlumba mengumpulkan markah (run) dengan cara mengerumuni petak berbentuk potongan wajik (base). Mereka akan berlari hingga sampai ke
base
yang keladak dikenali sebagai
home plate.

Sejarah

[sunting
|
sunting sumber]

Sejarah permainan sofbol berbunga di Amerika Syarikat, yang diciptakan di kompleks sport Farragut Boat Club Chicago, Illinois 16 September 1887 secara tidak sengaja oleh George Hancock.

Pada sediakala terwalak beberapa alumni Universiti Yale dan Harvard sedang mendengarkan sayembara akhir sepak bola Amerika antara Yale dan Harvard di club Farragut Boat. Setelah skor penutup diumumkan iaitu kemenangan kepada Yale, koteng alumni Yale dengan gembiranya melempar sebuah sarung tinju ke penyokong Harvard. Seorang penyokong dengan reflek menjeput sebatang kusen dan menampar ke sebelah sarung tinju itu. Meluluk situasi itu memasrahkan sebuah idea seorang reporter Chicago Board of Trade, George Hancock. Kamu mengajurkan cak bagi mewujudkan sebuah permainan di dalam rubrik dengan bola yang dibuat dari sarung kepalan tangan yang dilempar tadi. Dia mengambil sarung tinju itu dan mengikatnya dengan membedabedakan menunggangi seutas lungsin, supaya menyerupai bola. Kemudian dengan beberapa batang kapur, Hancock menandakan plong lantai Farragut Boat menyerupai padang baseball.

Pada tadinya martil memperalat sebatang penyapu. Angkatan di bahagi kepada dua dan Hancock menjerit pembukaan-kata “Play ball”, maka permainan bermula iaitu dengan skor pengunci 44-40. Semenjak itu permainan baseball versi dalaman diperkenalkan yang dinamakan laksana indoor baseball. ‎ disebabkan bentuk bola yang berubah-ubah, keunggulan sofbal sebelumnya menyesuaikan bahan yang digunakan lakukan membuat bolanya, maka nama-nama nan digunakan periode itu iaitu kitten ball, army ball, mush ball, dan juga indoor-outdoor, recreation ball, dan playground ball.

Di sediakala abad ke-20 sofbol mula dimainkan di luar. Tahun 1908 organisasi amatur untuk permainan baru ini (National Amateur Playground Ball Association of the United States) merancang agar olah tubuh ini dimainkan di luar menggunakan bola yang kian samudra. Perian 1923 Kongres Rekreasi Kewarganegaraan (the National Recreation Congress) meminta kebenaran untuk menstandardisasi olah tubuh ini. Plong masa 1926 tanda “softball” digunakan sungguhpun belum dirasmikan.

Lega tahun 1933, sayembara dunia pertama dilaksanakan di asal persatuan Sofbal Amatur Amerika (Amateur Softball Association of America) di mana telah digunakan bak peraturan asas di Amerika. Juara untuk sofbol kelas laki-laki pada saat itu yakni J. L. Gills dari Chicago, dan juara kelas wanita iaitu Great Northerns dari kota yang sekelas. Meskipun kejuaraan nan di pertandingkan yakni amatur, mereka biasa ditaja oleh organisasi industri di wilayahnya.

Sejak tahun 1933 “softball” telah menjadi sebuah nama rasmi. Pada perian 1934, pembentukan ordinansi bersama kerjakan lebih jauh memberikan standarisasi statuta sofbal. Telah banyak perubahan peraturan sejak saat itu, khususnya lega tahun 1946, di mana terdapat perubahan total pemain sandiwara dalam pertama pasukan dari 10 ke 9 orang. Pemain ke sepuluh dinamakan “shortfielder” bilamana itu bertugas sebagai penjaga kawasan cangkat bahagian outfield yang menjelalajah di bokong infield. Musim 1950 jarak antara pitcher’s plate dan home plate ditambah untuk putera dari 43 tungkai ke 46 suku (13.114 meter).

Dilihat berpokok segi penyertaan, sofbal telah berkembang menjadi gerak badan tentara nan besar dan digemari. padang nan lebih kerdil tersedia. Baik wanita mahupun lelaki boleh memainkan. Plong tahun 1960-an, sebahagian dari 125,000 armada telah terjadwal di Persatuan Sofbal Amatur Amerika. Dan mengadakan heksa- sayembara kewarganegaraan setiap tahun. Ini tidak termasuk anggota laki-laki mahupun wanita yang bertanding kerumahtanggaan kompetisi tidak resmi. Di negara lain sofbal kembali menjadi sukan nan digemari baik maskulin wanita sepuh mahupun muda.

Puas tahun 1949, barisan Kanada, Toronto’s Komisi Top Tailors, memenangi kejuaraan antarabangsa yang dilakukan secara berkala oleh Persatuan Sofbol Amatur dan ialah sayembara mula-mula yang serius merupakan kejuaraan tingkat dunia bagi lelaki. Di adakan pada tahun 1966 dibawah penajaan mulai sejak International Softball Federation. Australia memenangi perlombaan purwa untuk wanita pada tahun 1965.

Tipe permainan softbol

[sunting
|
sunting sumur]

Terdapat tiga varietas permainan sofbol yang biasa dimainkan di peringkat antarabangsa. Tiga jenis tersebut ialah;
fast pitch,
modified pitch, dan lagi
slow pitch. Huraian mengenai variasi permainan adalah seperti berikut.


Fast pitch softball


[sunting
|
sunting sumber]

Merupakan permainan ditentukan oleh pitcher. Pitcher melempar bola dengan kecepatan maksimum, serupa dengan baseball. Perbezaan sahaja pada mode lemparan pitcher dan gunacara menyingkirkan bola. Pelepasan bola terletak di bawah maupun sama dari posisi sarung tangan.


Modified pitch softball


[sunting
|
sunting sumur]

Jenis ini dikenali dengan nama modball. Tujuan utamanya adalah bagi memudahkan qanun-peraturan yang dipakai dalam kategori fast-pitch. Pemain-anak bangsawan yang belum baku dengan permainan sofbal tak akan terkejut dengan peraturan-peraturan yang “hati-hati” di sofbal seperti strike zone, jarak antara base, periode permainan dan lain-tak. Kecepatan lemparan pitcher dalam modball berada di antara fast dan slow pitch. Kelancaran bola dibatasi dengan putaran lengan melebihi pundak.


Slow pitch softball


[sunting
|
sunting mata air]

Variasi ini memberikan akomodasi bagi batter untuk gaplok bola. Batter diberi bola terus menerus maka itu pitcher sampai boleh untuk gaplok bola tersebut. Lemparan pitcher perlahan dan melambung (flyball). Permainan ini sering dimainkan internal publik tanpa terhad kepada spirit dan jantina.

Padang sofbol

[sunting
|
sunting sumber]

Padang sofbol berbentuk potongan kelamai. Dipecahkan kepada daerah fair (fair territory) dan daerah foul (foul territory). Kian jauh dalam area fair terbagi menjadi dua bahagian, Infield, dan outfield.

Di dalam distrik infield terletak 4 base. Setiap base diberi nombor bertentangan dengan jihat jam. Dimulai semenjak base perumah yang disebut home plate, diteruskan dengan base mula-mula, base kedua dan base ketiga. Base berbentuk berlian ini mempunyai ukuran sisi 38 cm (15 inci) yang dibuat tekor lebih tinggi dari permukaan tanah. Di pinggul home plate terdapat penghadang yang disebut backstop sejauh 7.62 dan 9.14 meter di belakang home plate. Jarak antara setiap base ditentukan oleh kategori sama dengan privat jadual dibawah ini.

JARAK FAST PITCH JARAK SLOW PITCH 60 suku (18.29 m) 60 suku atau 65 kaki (19.81 m) Manakala jarak bagi tempat melempar (pitching) fast pitch dengan home base ditentukan beradasarkan jadual dibawah ini. Dewasa dasar 18 perian bawah 15 tahun Pria Wanita Wanita Lelaki Wanita lelaki 43kaki (13.11 m) 46 kaki (14.02 m) 40 tungkai (12.19 m) atau 35 kaki 46 kaki (14.02 m) 40 kaki (12.19 m) atau 35 suku 46 kaki (14.02 m) Jarak melempar (pitching) slow pitch yang ditentukan berdasarkan kepada jadual berikut; Dewasa bawah 18 tahun bawah 15 tahun Wanita Maskulin Wanita Lelaki Wanita Maskulin 50 kaki (14.02 m) 50 kaki (15.24 m) 50 kaki (14.02 m) 46 kaki (14.02 m) 50 tungkai (14.02 m) 46 kaki (14.02 m)

Peralatan

[sunting
|
sunting sumber]

Bola sofbol

[sunting
|
sunting sumber]

Minima peralatan yang diperlukan intern sebuah perlombaan sofbal terdaftar seuntil bola. Sofbal menggunakan bola berwarna suci alias asfar dengan benang mopit bercelup merah, yang sebelumnya berwarna tulus dengan grip putih. Sarung tangan (glove) dikenakan maka dari itu seluruh pemain bertahan untuk menangkap bola, tentatif first baseman dan catcher mengalungkan mitt (glove mempunyai jemari, sedangkan mitt tidak).

Kayu pemukul

[sunting
|
sunting sumur]

Papan pemukul (bat) yang digunakan kerumahtanggaan kompetisi rasmi adalah bat khusus yang diperuntukkan kerjakan sofbol. Penentuan dan ciri bat yang boleh digunakan tertakluk dalam peraturan Softball International Federation (SIF). Batter helmet dipakai untuk melindungi kepala seorang batter mulai sejak terkena bola semasa berada di dalam padang permainan. Sementara itu, bagi seorang penangkap bola (catcher) wajib mengenakan pakaian pelindung (protective gear)dan teklek pool (cleats).

Busana kostum

[sunting
|
sunting sumber]

Nan terakhir yakni uniform atau seragam. Tiap anak ningrat menggunakan busana, serawal, dan topi yang seragam atau berwarna dasar sama. Semakin tinggi tingkat pertandingannya, semakin selektif dalam peraturan seragamnya. Semua peralatan dan kepadaan itu adalah mesti bagi setiap pasukan dalam melaksanakan pertandingan rasmi.

Pengadil

[sunting
|
sunting mata air]

Dalam pertandingan sofbal terletak minimal permulaan hamba allah hingga tujuh orang hakim pertandingan nan disebut umpire. Terdapat sendiri plate umpire dan tiga base umpire yang menjaga pertandingan. Selebihnya umpire memantau area outfield. Dalam pertandingan fast pitch, penengah yaitu seramai empat umpires (seorang plate umpire, tiga base umpire). Istilah bakal sendiri umpire adalah “blue”, disebabkan seragam mereka selalu berwarna biru. Posisi seorang umpire adalah tegak di pantat catcher dan batter. Berfungsi untuk mengintai arah datangnya bola yang dilempar pitcher ke catcher apakah itu strike ataupun ball. Umpire juga mengawasi jalannya permainan dengan irit cak bagi menentukan keadaan yang sebenarnya terjadi dan menjaga agar pemain mematuhi peraturan. Sebagai pengarah pertandingan adalah Umpire plate. Kerana sifatnya perumpamaan penasihat kejuaraan, yuridiksi umpire plate intern sebuah pertandingan sofbal adalah mutlak, Lamun dapat diprotes (appealed) keputusannya tidak boleh diganggu gugat apabila protes nan dilakukan anak tonsil atau pelatih ataupun manager team menyangkut ajustment, tapi protes boleh dilakukan dan bisa diterima apabila protes dilaukan terhadap salah penerapan rules. Jadi ada permainan yang dapat dilanjutkan dengan protes (game under unjuk rasa, selengkapnya dapat dibaca pada Rules Permainan Softball nan dikeluarkan oleh ISF. seorang Umpire dapat mengkhususkan sembarang orang baik anak tonsil atau bahkan sendiri pelatih (coach) keluar lapangan, sekiranya menurut umpire mengganggu jalannya pertandingan.

Permainan

[sunting
|
sunting sumber]

Sofbal dimainkan oleh dua pasukan di pelan sofbal. Setiap pasukan minima mempunyai 9 pemain dan selebihnya merupakan simpanan. Permainan terdiri dari 9 bagian yang disebut inning. Di dalam suatu inning, pasukan yang bertanding masing-masing memiliki kesempatan memukul (batting) kerjakan mengamalkan run. Ketika pasukan yang menuduh mendapat giliran memukul, seorang pelempar bola (pitcher) bala bertahan mengandaskan bola ke arah penangkap bola (catcher) sekuat-kuatnya agar bola tidak dapat dipukul. Pasukan yang mendapat giliran memukul bergantian seorang demi seorang buat memukul bola. Pasukan yang berjaga berusaha mematikan anggota pasukan yang mendapat giliran menggampar. Pasukan nan mujur giliran melampang berbahagia kesempatan 3 kali mati (out) sebelum giliran melampang digantikan pasukan yang bersikeras.

Skor atau run dihasilkan berbunga seorang runner berlari memijak semua base secara kronologis dan kembali memijak home plate. Setiap pelari yang berjaya merubung dan tiba home plate bernasib baik satu larian. Waktu permainan ditentukan oleh inning. Setiap pasukan mendapat giliran memukul sampai 3 kali out dan mematikan tentara n antipoda 3 kali out, disebut 1 inning. Dalam tiap pertandingan sofbal masa permainan sedikitnya 7 inning tergantung situasi, atau lama waktu 2 jam. Setelah menghabiskan inning, pasukan yang asian larian (run) terbanyak dikira bak kampiun.

Sekiranya masa inning yang ditentukan sudah silam namun kedua-dua belah pasukan dalam keadaan seri, inning tambahan di lakukan setakat salah pertama legiun keluar sebagai pemenang. Kondisi itu disebut tie break atau seri. Pada mula-mula permainan, tentara yang menjadi tuan rumah (home team) mendapat giliran lontar sementara itu legiun tamu (visitor) mendapat giliran menapuk.


Melempar bola (pitching)

[sunting
|
sunting sumber]

Permainan dimulai pron bila umpire memulakan pertandingan dan memekik pengenalan “Play Ball”. Setelah pemain bersikeras (defense) memasuki kawasan jagaannya sendirisendiri, permainan antara pitcher di pasukan bersitegang dan batter di pasukan menampung dapat dimulakan. Seorang pitcher berdiri di atas plate dan berorientasi ke arah catcher. Pitcher akan berusaha melempar bola sekuat tenaga ke mitt catcher. Posisi bola lempar mempunyai kawasan khusus yang disebut zon strike (strike zone), di mana hasil akhir lontaran terdapat di atas home plate dan tingginya tidak bertambah dari dada dan tidak sedikit berusul lutut batter. Sekiranya bola kerumahtanggaan zon strike enggak terpukul oleh batter, maka umpire akan berteriak “strike”. Manakal bola keluar berpokok zon strike, belaka batter cuba memukul bola maka umpire akan berteriak “ball”. Zon strike adalah zon dimana bola dalam provinsi birama batter. Lega saat lontar, pitcher akan berusaha membuat bola strike dengan sekuat tenaga hendaknya batter rumit cak bagi menapuk bola kendatipun bola subur di zon pukulnya. Kehebatan seorang pitcher yakni mendamparkan bola dengan kecepatan tinggi dan dengan objek nan tepat.


Penangkap bola (catcher)

[sunting
|
sunting sumber]

Dalam pertama pasukan setidak-tidaknya memiliki seorang catcher. Catcher akan dilengkapi dengan kepadaan preservasi dan bertugas menangkap lemparan pitcher. Catcher menggunakan helmet (catcher mask) lakukan melindungi kepala dan cahaya muka, body protector untuk mereservasi area jasmani dan legguard lakukan melindungi kawasab lutut ke bawah. Posisi catcher merupakan berada di belakang batter. Seorang pitcher dan catcher terbiasa mempunyai komunikasi yang baik dengan isyarat-isyarat cak bagi bekerjasama mematikan sendiri batter. Seorang catcher kadangkala adalah pengatur kebijakan yang baik, kerana dalam kompetisi catcher bisa melihat seluruh situasi yang terjadi di depannya.


Penjaga (fielder)

[sunting
|
sunting mata air]

Selain pitcher dan catcher , pasukan bertahan n kepunyaan 7 orang fielder yang terbahagi dalam 4 penjaga kawasan intern (infielder) dan 3 anak adam penjaga provinsi asing (outfielder). Bahagian dalam iaitu penjaga base permulaan (1st base), penjaga base kedua (2nd base), Penjaga antara base kedua dan ketiga (shortstop), dan penjaga base ketiga (3rd base). Sedangkan penjaga luar terwalak di sebalah kiri (left fielder), tengah (center), dan kanan (right fielder). Semua fielder (termasuk pitcher dan catcher) berusaha mematikan 3 orang armada lawan semoga bernasib baik giliran mencentang. Kerana run hanya boleh dilakukan kerumahtanggaan posisi menyerang.


Memukul (batting)

[sunting
|
sunting mata air]

Tiap batter memiliki kesempatan 3 boleh jadi strike dan 4 kali ball. 3 kali strike akan membuat batter ranah “Strike Out”. apabila 4 kali ball maka batter akan dibenarkan melanglang bebas ke sebelah base pertama yang di namakan sebagai free walk.. Apabila batter menjuarai memukul bola, batter akan berlari sekuat lever mencapai base pertama sebelum bola di kembalikan atau di tangkap oleh penjaga base mula-mula. Kalau batter berjaya sampai di base pertama sebelum penjaga base pertama menangkap bola maka batter “safe”. Namun bila penjaga base pertama lebih cepat menangkap bola, maka batter “out”. Terdapat berbagai kaidah memukul bola sofbal. Hit, Bunt, hit and run, Steal dan bukan-lain. Tersampir keadaan nan terjadi detik itu. Berbagai-bagai macam hit yang di gunakan sesuai dengan ketatanegaraan yang akan ditempuhi oleh pasukan penyerang.

International Softball Federation

[sunting
|
sunting perigi]

Badan inilah yang akhirnya membuat qanun-ordinansi berkaitan permainan sofbal yang berlaku di seluruh mayapada, tertera Malaysia kapan ini. Naskah aslinya tertulis dalam bahasa Inggeris, dan diterjemahkan oleh negara-negara anggotanya.

Terbentuknya International Softball Federation itu, maka memungkinkan diadakannya kompetisi antara negara yang bersifat antarabangsa. Kemudian diselenggarakan kejuaraan-kejuaraan peringkat tempatan, tepi laut dan dunia.

Kejuaraan sofbal antarabangsa paling osean detik ini ialah Kejuaraan Sofbal Dunia (World Cup of Softball) yang diselenggarakan maka dari itu Amateur Softball Association dibawah naungan International Softball Federation. Negara-negara anggota ISF nan memasuki adegan kelayakkan setiap tahun menghantar kontinjennya lakukan bertanding. Setalah berjaya internal kelayakkan, bilang 6 negara akan bertanding sesama mereka (5 pertandingan). Hanya 2 legiun terbaik namun akan bertanding kerjakan merebut posisi juara one-game-winner-take-all championship. Juara terdahulu:

  • 2005- Jepun 3 Amerika Syarikat 1
  • 2006- Amerika Syarikat 5 Jepun 2
  • 2007- Amerika Syarikat 3 Jepun 0

Pengunci

[sunting
|
sunting sumur]

Sukan sofbal merupakan sukan yang praktikal dan mudah untuk dimainkan. Ia melibatkan seluruh kefungsian n domestik tubuh dalam mereka cipta dan merangka ketatanegaraan bagi memenangi internal sesuatu perlawanan. Kognitif, afektif dan juga psikomotor akan digunakan secara keseluruhannya.

Bibliografi

[sunting
|
sunting sumber]

  • Garman, J. (2001). Softball: Skills and drill, New York: Champaign.
  • Kneer, M. E., & McCord, C. L. (2004), Softball : A guides book for teachers, coaches and player, Iowa : Debuque.
  • Noren, R. (2005). Softball fundamental: Better way to learn the basic, New York: Champaign.Source: https://ms.wikipedia.org/wiki/Sofbol