Serahkan Semua Urusan Kepada Allah

10 Takbir Dipermudahkan Segala Urusan Yang Boleh Kita Amalkan
| Takbir dipermudahkan urusan cantik untuk diamalkan bagi menangani segala apa jua ki kesulitan dan keadaan. Biasalah, sudah namapun khalayak maka mana bisa copot dari sebarang ujian dari Allah SWT.

Ada banyak bacaan doa dipermudahkan urusan nan boleh diamalkan supaya Allah permudahkan urusan kita. Terserah wirid yang panjang dan ada juga doa yang pendek. Takbir ini boleh juga kita baca rajin misal zikir permudahkan urusan.

Firman Allah swt,

أَحَسِبَ النَّاسُ أَنْ يُتْرَكُوا أَنْ يَقُولُوا آمَنَّا وَهُمْ لَا يُفْتَنُونَ

Maksudnya,
Apakah manusia itu mengira bahwa mereka dibiarkan (sekadar) mengatakan: “Kami telah beriktikad”, sedang mereka enggak diuji juga?” (Surah al-Ankabut, Ayat 2)

Tahmid Dipermudahkan Urusan, Boleh Baca Cak bagi Pelbagai Urusan Baik

Sebenarnya, doa itu adalah senjata bagi manusia mukmin. Kerana itu kita digalakkan buat baca doa dimudahkan urusan ini kerumahtanggaan keadaan susah mahupun demen. Seandainya internal keadaan susah boleh beribadat hendaknya Allah SWT permudahkan urusan dan di kala senang pula bisa sembahyang misal cap kesyukuran kerana Halikuljabbar SWT mutakadim permudahkan barang apa urusan yanga terserah.


Lamun ada banyak tahlil permudahkan urusan, semua doa permudah urusan ini boleh saja digunakan dalam apa jua keadaan. Terpulanglah nak amalkan doa yang mana. Nan terdahulu, saat berdoa kerjakan dipermudahkan urusan ini, doa tersebut hendaklah di baca dengan penuh rasa ikhlas dan bersungguh-sungguh di n domestik hati. Bacalah dengan indra perasa dan yakinlah dengan hati.Di sini adakan dikongsikan 10 doa dipermudahkan urusan yang dapat kita amalkan.
Puji-pujian-doa nan akan dikongsikan di asal ini boleh juga digunakan intern pelbagai tujuan urusan andai :


  • doa dipermudahkan apa urusan dan tembolok

  • dao dipermudahkan segala urusan dan hajat

  • ratib dipermudahkan urusan dan kesihatan

  • doa dipermudahkan urusan orang linu

  • doa dipermudahkan urusan bersalin

  • doa dipermudahkan urusan pembedahan

  • zikir dipermudahkan urusan berlatih

  • doa dipermudahkan urusan peperiksaan

  • doa dipermudahkan urusan sahabat dan sebagainya


10 Himpunan Doa Dipermudahkan Apa Urusan Untuk Kita Amalkan1) Surat Al-Kahfi, Ayat 10 (Tahmid Ashabul Khafi)


رَبَّنَا آتِنَا مِنْ لَدُنْكَ رَحْمَةً وَهَيِّئْ لَنَا مِنْ أَمْرِنَا رَشَدًا

Maksudnya, “…Ya Sang pencipta, berikanlah kepada kami rahmat dari sisiMu, dan sempurnakanlah bagi kami petunjuk nan lurus kerumahtanggaan urusan kami ini.”2) Surat Taha, Ayat 25-28 (Doa Rasul Musa AS)

رَبِّ اشْرَحْ لِي صَدْرِي. وَيَسِّرْ لِي أَمْرِي. وَاحْلُلْ عُقْدَةً مِنْ لِسَانِي. يَفْقَهُوا قَوْلِي

Maksudnya,“Ya Tuhanku, lapangkan untukku dadaku. Dan mudahkanlah bakal urusanku. Dan campakkan kekakuan dari lidahku. Agar mereka dapat dengan mudah memafhumi perkataanku.”

3) Sertifikat Al-Baqarah, Ayat 286

لَا يُكَلِّفُ اللَّهُ نَفْسًا إِلَّا وُسْعَهَا ۚ لَهَا مَا كَسَبَتْ وَعَلَيْهَا مَا اكْتَسَبَتْ رَبَّنَا لَا تُؤَاخِذْنَا إِنْ نَسِينَا أَوْ أَخْطَأْنَا ۚ رَبَّنَا وَلَا تَحْمِلْ عَلَيْنَا إِصْرًا كَمَا حَمَلْتَهُ عَلَى الَّذِينَ مِنْ قَبْلِنَا ۚ رَبَّنَا وَلَا تُحَمِّلْنَا مَا لَا طَاقَةَ لَنَا بِهِ ۖ وَاعْفُ عَنَّا وَاغْفِرْ لَنَا وَارْحَمْنَا ۚ أَنْتَ مَوْلَانَا فَانْصُرْنَا عَلَى الْقَوْمِ الْكَافِرِينَ

Maksudnya,“Ya Halikuljabbar kami, janganlah Anda syariat kami kalau kami pangling atau kami tersalah. Ya Tuhan kami, janganlah Sira bebankan kepada kami beban yang selit belit sebagaimana Beliau bebankan kepada bani adam-insan sebelum kami. Ya Allah kami, janganlah Engkau pikulkan kepada kami apa yang tak sanggup kami memikulnya. Beri ma’aflah kami; ampunilah kami; dan rahmatilah kami. Engkaulah Penyelamat kami, maka tolonglah kami terhadap kabilah yang kafir.”

4) Surat Al-Anbiya, Ayat 87 (Tahmid Nabi Yunus)

لَا إِلَٰهَ إِلَّا أَنْتَ سُبْحَانَكَ إِنِّي كُنْتُ مِنَ الظَّالِمِينَ

Maksudnya,
“…Bukan ada Almalik selain Engkau. Maha Suci Engkau, sebenarnya aku yaitu termaktub orang-orang yang zalim.”5) Salinan Al-Baqarah, Ayat 255 (Ayat Kursi)

اللَّهُ لَا إِلَٰهَ إِلَّا هُوَ الْحَيُّ الْقَيُّومُ ۚ لَا تَأْخُذُهُ سِنَةٌ وَلَا نَوْمٌ ۚ لَهُ مَا فِي السَّمَاوَاتِ وَمَا فِي الْأَرْضِ ۗ مَنْ ذَا الَّذِي يَشْفَعُ عِنْدَهُ إِلَّا بِإِذْنِهِ ۚ يَعْلَمُ مَا بَيْنَ أَيْدِيهِمْ وَمَا خَلْفَهُمْ ۖ وَلَا يُحِيطُونَ بِشَيْءٍ مِنْ عِلْمِهِ إِلَّا بِمَا شَاءَ ۚ وَسِعَ كُرْسِيُّهُ السَّمَاوَاتِ وَالْأَرْضَ ۖ وَلَا يَئُودُهُ حِفْظُهُمَا ۚ وَهُوَ الْعَلِيُّ الْعَظِيمُ

Maksudnya,“Allah, tidak ada Halikuljabbar (yang berhak disembah) melainkan Anda Nan Vitalitas kekal kembali terus menerus mengurus (makhlukNya); bukan menumbuk dan tidak tidur.

KepunyaanNya segala apa yang di langit dan di bumi. Tiada yang bisa memberi syafa’at di sebelah Almalik sonder izinNya. Yang mahakuasa mencerna apa-apa yang di hadirat mereka dan di belakang mereka, dan mereka tidak mengetahui apa-apa terbit aji-aji Almalik melainkan apa nan dikehendakiNya.

Kursi Allah meliputi langit dan bumi. Dan Allah tidak merasa pelik membudidayakan keduanya, dan Tuhan Maha Tinggi pun Maha Samudra.”

6) Tindasan Al-A’raf, Ayat 89

رَبَّنَا افْتَحْ بَيْنَنَا وَبَيْنَ قَوْمِنَا بِالْحَقِّ وَأَنْتَ خَيْرُ الْفَاتِحِينَ

Maksudnya,“…Ya Tuhan, berilah keputusan antara kami dan kabilah kami dengan haq (adil). Engkaulah Pemberi keputusan yang sebaik-baiknya.”

7) Surat At-Tahrim, Ayat 8

رَبَّنَا أَتْمِمْ لَنَا نُورَنَا وَاغْفِرْ لَنَا ۖ إِنَّكَ عَلَىٰ كُلِّ شَيْءٍ قَدِيرٌ

Maksudnya,“…Ya Yang mahakuasa kami, sempurnakanlah bagi kami kilat kami dan ampunilah dosa-dosa kami. Sungguh Kamu Maha Kuasa atas apa sesuatu.”

8) Inskripsi Al-Insyirah, Ayat 5-6

فَإِنَّ مَعَ الْعُسْرِ يُسْرًا. إِنَّ مَعَ الْعُسْرِ يُسْرًا

Maksudnya,“Kerana sesungguhnya sesudah kesulitan itu suka-suka kemudahan. Sepantasnya setelah kesulitan itu ada kemudahan.”

9)
 Perkataan nabi Riwayat Ibnu Hibban

Dari Anas bin Malik, beliau merenjeng lidah bahawa Nabi sawberfirman,

اللَّهُمَّ لاَ سَهْلَ إِلاَّ مَا جَعَلْتَهُ سَهْلاً وَأَنْتَ تَجْعَلُ الحَزْنَ إِذَا شِئْتَ سَهْلاً

Maksudnya,“Ya Allah, tidak ada kemudahan kecuali yang Anda buat mudah. Dan Engkau menjadikan kesedihan (kesulitan), kalau Kamu kehendaki pasti akan menjadi mudah.”

10) Hadis Riwayat Mukminat

اَللَّـهُـَّم أَصْلِحْ لِي دِينِي الّذِي هُوَ عِصْمَةُ أَمْرِي، وَأَصْلِحْ لِي دُنْيَايَ الّتِي فِيهَا مَعَاشِي، وَأَصْلِحْ لِي آخِرَتِي الّتِي فِيهَا مَعَادِي، وَاجْعَلِ الْحَيَاةَ زِيَادَةً لِي فِي كُلِّ خَيْرٍ، وَاجْعَلِ الْمَوْتَ رَاحَةً لِي مِنْ كُلِّ شَرٍّ

Maksudnya,“Ya Allah minta kebaikan plong urusan agamaku kerana itu adalah penjaga semua urusanku. Aku harap keistimewaan pada urusan duniaku kerana itu tempat hidupku.

Aku mohon khasiat pada urusan akhiratku kerana itu tempat kembaliku. Jadikanlah semangat ini komplemen kebaikan bagiku, dan jadikanlah kematianku waktu istirehat bagiku dari segala keburukan.”


4 Tahmid Dipermudahkan Urusan N domestik Rumi#1 – “Ya Allah, Kau permudahkanlah, jangan Kau sulitkan”

#2 – “Ya Yang mahakuasa, tidak terserah kemudahan kecuali yang anda bakal mudah. Dan engkau menjadikan kesedihan (kesulitan), seandainya anda kehendaki karuan akan menjadi mudah”


#3 – “Ya Allah, lapangkanlah dadaku, mudahkanlah urusanku, dan lepaskanlah kekakuan lidahku, supaya mereka bisa mengerti perkataanku”


#4 – “Ya Allah, berikanlah kepada kami pemberian dari sisimu, dan sempurnakanlah untuk kam petunjuk yang verbatim privat urusan kami ini”Doa Kerjakan Dipermudahkan Urusan
Terdapat juga takbir dipermudahkan urusan yang dapat diamalkan. Antara zikir tersebut adalah :
Hari Isnin
 baca “Lahaula walaa quwwata illaa billahil ‘aliyyil  ‘adhiim”, artinya “Enggak terserah ki akal dan kekuatan melainkan daya dan kekuatanTuhan Nan Maha Jenjang dan Maha Besar”
Hari Selasa
 baca “Allaahuma shalli ‘alaa sayyidina Muhammad wa ‘alaa  aalihi wa shahbihi wasallim”, artinya “ Ya Yang mahakuasa berilah kesejahteraan atas Nabi Muhammad dan para sahabatnya dan juga keselamatan.”
Hari Paru-paru
 baca “Astaghfirullahal adhiim”, artinya “Saya meminta ampun kepada Tuhan yang maha besar”.
Hari Khamis
 baca “Subhaanallahil ‘aliyyil  ‘adhimi  wabihamdihi”, artinya “ Maha tahir Allah SWT dari barang apa aturan kekurangan Allah yang maha tahapan dan maha lautan.”
Masa Jumaat
 baca “Ya Allah “
Tahun Sabtu
 baca “Laailaaha illallaah“, ertinya “Tiada allah selain Allah.”Masa Minggubaca “Ya hayyu Ya Qayyuum”, ertinya “Wahai yang maha hidup dan berdiri sendiri.


Sebagai seorang mukmin kita kena yakin akan pertolongan mulai sejak Tuhan SWT. Jika kita ingat padaNya, InshaAllah segala urusan akan dipermudahkan.
Seelok-eloknya
doalah dengan penuh rasa adv minim diri dengan
 disertakan rasa kesungguhan serta keikhlasan detik mengucapkannya.
Doa
 adalah ibadat dan berdoalah lega bila-bila masa yang dikehendaki.
Itulah serba sedikit perkongsikan mengenai doa dipermudahkan urusan apabila menghadapi masalah. Semoga ianya boleh membantu memudahkan urusan kita semua n domestik menjalani nasib di atas muka bumi ini, aamiin.

Credits : Peri.my

Dapatkan info berjasa dengan mudah di telegram

Jemput join  :

Sis Master Dot Com

Info Ibu Hamil

Info Resepi

Source: https://www.sishawa.com/2020/01/10-doa-dipermudahkan-segala-urusan-yang.html

Posted by: caribes.net