Wayang Yang Belum Diwarnai Disebut

Contoh Ayat menggunakan Bacot “belum” internal bahasa Melayu

  Contoh Ayat untuk Perkataan

 1. Asal-usul nama London belumdipastikan.
 2. Kesan paser panjang MDMA masih belumdiketahui.
 3. SBDJ mempunyai 63 siri iaitu 222 hingga 284 belumpun dibukukan.
 4. (Hal ini belumlagi disahkan kerana bertentangan dengan buram diatas).
 5. Kalender Hijarah secara rasmi belumpecah detik zaman Rasulullah S.A.W.
 6. Lembangan Petroleum dan gas asli yang diukur cukup lautan masih belumditerokai.
 7. Bagaimanapun, Wahdah Eropah, NATO belummengamini kemerdekaan negara mentah ini.
 8. Pasangan ini mempunyai dua puteri dan seorang putera yang belumdiberi nama sekali lagi.
 9. Namun, sistem ini belumlagi digunakan pada sangkut-paut antara bandar berjarak jauh.
 10. Sahaja lega ketika itu, hak masih belumpun terkenal di kalangan rakyat tempatan.
 11. Cadangan logam di Bxlinga yang berada di timur laut Makokou masih belumdieksploitasi.
 12. Engkau menjalankan eksperimen-eksperimen yang masih belumpun ditemukan oleh Roentgen.
 13. Namun demikian terdapat sebanyak 63 siri iaitu siri 222 hingga 284 belumpula dibukukan.
 14. Walau bagaimanapun, belumada sebuah lagu kebangsaan yang merangkumi bagi seluruh negara.
 15. Puncanya belumdiketahui, tetapi kelihatannya tinimbang api pembakaran sampah yang ditiup angin.
 16. Siberia masih merupakan sebuah kawasan yang kebanyakannya masih belumdijelajah dan dihuni.
 17. Setiap jenis sistem ini masih belummenguasai sistem konvensional yang lain secara komersil.
 18. Monorel ini akan terdaftar Jembatan Gantung Monorel, kini masih belumsiap, dan Keretek Putra.
 19. “Sampah DNA” mewakili urutan yang masih belumkelihatan mengandungi gen alias mempunyai kepentingan.
 20. Tambah lagi, persiapan logistik tentera British bakal bergerak masih belumbersedia sepenuhnya.
 21. Sehingga kini, ahli-juru falsafah masih belummencapai alas kata sepakat mengenai takrifan falsafah.
 22. Nama kesemua stesen monorel ini masih belumdiketahui, biarpun setopan utama telah disahkan.
 23. Punca geretak itu turun masih belumdapat dipastikan, namun enggak disebabkan aktiviti pengganas.
 24. Krisis kewangan yang melanda sudah menyebabkan beberapa programa masih belummelepasi fasa simpanan.
 25. Sungguhpun wasiat Nobel berjaya menubuhkan hadiah-hadiah ini, namun rancangan sira belumselesai.
 26. Kebanyakan kawasan pendalaman yakni belumdijelajahi, atau tidak banyak yang diketahui mengenainya.
 27. Mungkin terdapat banyak lagi ubat baru nan dapat dibekalkan oleh tumbuhan yang masih belumditemui.
 28. Kali ini, Abbas kacang Abdul Muthalib, pakcik baginda yang belummenganut Islam hadir dalam pertemuan itu.
 29. Sedangkan pezina ghayru muhshan adalah pelaku nan belumpernah menikah dan tidak mempunyai pasangan seremonial.
 30. Satu hukum ekonomi yang ditemukan belumtentu boleh menjawab permasalahan yang muncul di masa akan datang.
 31. Apabila ditanya, mengapa tiada ais? Pembantunya memberitahu, “peti ais rosak, belumada duit kembali nak dibaiki”.
 32. Asal usul orang-khalayak Melayu amat kabur kerana rekaman kuno Asia Tenggara masih belumdiselidiki dengan serius.
 33. Ada juga yang berlaku di stratosfera dan empengaruhi nur di troposfera, tetapi mekanismanya masih belumdifahami.
 34. IAU masih belummembuat cadangan dalam resolusi draf ini akan halnya barang apa yang membezakan satelit dengan kerdil coklat.
 35. Namun, takrifan rasmi ini masih belumditerima meluas oleh komuniti ilmu perbintangan sendiri apatah juga masyarakat masyarakat.
 36. Perkataan situasi digunakan makanya Jepun kerana kedua-dua pihak belummengisytiharkan perang antara suatu sama lain.
 37. Negeri Pahang, Perlis, Kelantan, Terengganu, Sabah, Sarawak dan Melaka belummenjadikan Thaipusam sebagai cuti umum.
 38. Liverpool juga membandingbanding dan menjaidkan kedudukan 2-1, amsih belummencukupi kerana teristiadat mendapatkan fungsi 2 gol.
 39. Ini barangkali kerana, struktur sokongan enggak dan sumsum yang diperlukan untuk hidup di daratan belumberevolusi sesudah-sudahnya.
 40. cepacia dan mungkin membantu bagi diagnosis mulanya mengesan melioidosis, tetapi belumdisahkan dengan meluas secara klinikal.
 41. Peristiwa belummenjadi tenang sama ada bertukar undang-undang akan berubah menyungguhkan Puteri Aiko sebelum menjadi maharani.
 42. Mambang ialah umur nan kelesa “dikitar semula” kerana mereka punya perkara yang belumradu, sama begitu juga di Barat.
 43. Sungguhpun begitu, penghidap sindrom Teklok Perut muda masih berasa belumplong dan akan mengulanginya selepas beberapa jam kemudian.
 44. IAU belummembuat keputusan sederajat ada bahan berjisim bintang beredar yang telar terkeluar semenjak sistem suria dipanggil planet atau tidak.
 45. Tanggungjawab pemangku tersebut akan bertanggungjawab terhadap semua tingkah laku dan ulah raja yang belumakil balig itu.
 46. Hujan tebal yang runtuh sejak 3 pagi menyukarkan rayapan dan sehingga 6.30 pagi, stadium masih belumdipenuhi makanya peziarah.
 47. Walau bagaimanapun, kedua-dua pihak masih belumdapat mengkhususkan statistik untuk membuktikan keabsahan presumsi per.
 48. Maka itu itu, pada tahun 1892 belumwujud lagi sebuah penempatan bernama Kluang jika berpandukan kepada pemerhatian Lake dan Kelsall.
 49. Guinea mempunyai sumber-perigi galian, hidrokuasa, dan persawahan yang utama, semata-mata masih merupakan sebuah negara belummembangun.
 50. Iaitu, pekan purwa dan kedua umur gestasi sekadar penentuluaran sukma bakal manusia secara teori, memandangkan persenyawaan belumbermula.
 51. Pada waktu itu, Darwin menyekar ibu saudaranya yang uzur dan yang dijaga oleh Emma Wedgwood, momongan perempuannya yang masih belumkahwin.
 52. Walaupun sudah lalu diketahui hampir satu juta variasi serangga, masih banyak lagi insekta nan belumdiketahui dan direkodkan kehadirannya.
 53. Kajian terbaru mendakwa kafeina bisa mengurangkan risiko penyakit Parkinson, tetapi gugatan tersebut masih belummemerlukan kajian mendalam.
 54. Namun, kemungkinan besar bahawa seseorang yang belummengkaji bahasa Cina alias sistem pinyin akan banyak tersalah lafaz perkataan bahasa ini.
 55. Harga yang dicadangkan ialah AS$3800; namun belumada lagi piawaian untuk video prarakam dan tiadanya filem nan dikeluarkan bagi anak ningrat ini.
 56. Dia bekerja dengan Syarikat Hindia Timur Belanda pada tahun 1630 dan mengetuai momongan kapal kerumahtanggaan pengejaran wilayah perairan yang belumditerokai.
 57. Aktiviti gunung berapi, hentaman bintang sapu dan kehadiran atma seni (mikroorganisma) seperti metanogen di planet ini masih belumdibuktikan lagi.
 58. Memang belumcak semau saintis yang mampu mengetahui dirinya sendiri secara transendental sehingga boleh dijadikan tolok dalam merumuskan hakikat anak adam.
 59. Sungguhpun begitu terdapat dikalangan mereka yang memeluk agama Islam nan telah disisihkan oleh keluarga asalnya yang masih belummemeluk Islam.
 60. Ketidakupayaan mendapat keamanan dijelaskan laksana ada karier yang belumselesai, seperti bulan-bulanan yang mencari keadilan atau kecemburuan selepas mati.
 61. Bayangan didalam gambar ini menunjukkan gambaran hitam, kepulan asap,rupa wajah dan juga cahaya yang terang.Semata-mata kesahihannya masih belumdiketahui.
 62. Mahkamah secara amnya mengutamakan tafsiran luas mengenai isi ki gua garba Jadual Kesembilan, maka mengurangkan bilangan hal-peristiwa yang barangkali belumdiliputi.
 63. Punca sebenar sindrom Ruai Tali perut masih belumdiketahui tetapi faktor utama nan berulangulang dikaitkan dengannya ialah interaksi di antara pencetus dengan usus.
 64. Isu terbesar kini ialah pembesaran ketunggalan, hubungan dengan Amerika Syarikat dan penyertaan Euro di negara anggota yang masih belummenyepakati mata wang EU ini.
 65. Ketika UK masih belumtahu pulih daripada kesan peperangan, ia dilanda pula makanya Kemelesetan Besar yang mengangkut kesusahan serta pergolakn politik dan sosial.
 66. Pada saat itu, wilayah yang luas di Asia Paruh, termasuk Turkmenistan belumdipetakan dan hampir tak dikenal secara luas oleh bangsa Eropa dan Bumi Barat.
 67. Hulu Sungai Mekong tidak dapat dipastikan dengan tepat kerana ada banyak cawangan dan masih belumdiukur dengan tepat akibat masalah komunikasi dan keselamatan.
 68. Penemuan beliau ini masih belumdiketahui umum pula; galibnya hasil kajiannya telah hilang di privat kebakaran makmal anda di 5th Avenue pada bulan Mac 1895.
 69. Walaupun belumbercampur menjadi sebuah negara, sahaja Itali terkenal bak nasion pelopor Zaman Pembaharuan yang bertanggal dahulu abad ke-13 hingga awal abad ke-17.
 70. “Rogol” boleh kembali merujuk kepada hubungan seksual dengan seorang nan rela hanya dari segi undang-undang belumremaja; ini dikenali sebagai “rogol statutori”.
 71. Ketika lahir, rumennya belumselesai bertaruk, tetapi apabila anak asuh embek mula makan makanan pejal, maka rumen itu segera semakin besar dan mampu untuk menyerap zat.
 72. Oleh kerana TUDM masih belummemiliki keupayaan tempur, Tentera Gegana Diraja Australia masih diberikan tanggungjawab lakukan memberikan preservasi pertahanan udara.
 73. Andainya raja yang belumlayak umur alias pemangku itu koteng melakukan perkara yang bersangkak dengan undang-undang, pemangku tersebut boleh dipecat dan digantikan.
 74. Disebabkan penduduknya yang sedikit, Sweden terkenal dengan lembaga muka buminya nan aman dan kaya dengan hutan dan gunung ganang yang belumterusik oleh pembangunan.
 75. Tidak lama selepas perang, Sukan Olimpik 1948 diadakan di Stadium Wembley yang asal, walaupun pada ketika bandaraya tersebut masih belumpulih daripada kesan peperangan.
 76. Penyaringan Alexandru Ioan Cuza sebagai domnitor berjaya menyatukan Wallachia dan Moldavia sebagai Romania, cuma Transylvania masih belumtermasuk kedalam wilayah Romania.
 77. Akibat perang saudara dan stagnasi nasional pada tahun 1980-an, KDNK belumbisa melebihi pencapaian di akhir masa 1970-an dalam hal keseimbangan kemampuan membeli-belah.
 78. Perlu diingatkan bahawa maskulin dan wanita berpenyakit gonorea yang belumdirawat bisa merebakkan penyakit ini kepada wanita yang disetubuhi termasuklah isterinya seorang.
 79. Kreasi yang minimum memeranjatkan merupakan eksistensi aktiviti ancala berapi wulan Io, yang beluminterelasi dicerap sama ada dari Dunia atau maka itu Pioneer 10 mahupun Pioneer 11.
 80. Beliau dilantik sebagai Duke York pada tahun 1494 dan kemudiannya dilantik sebagai Earl Marsyal kerjakan England serta Lord Leftenan Ireland, meskipun masih belumdewasa lagi.
 81. Barang apa yang digelar pendekatan “empat bidang ” kepada anthropologi dibayangkan dalam umumnya buku pustaka belumijazah(“undergraduate”) dan juga program anthropologi (contoh.
 82. Walaubagaimanapun, terdapat beberapa simpulan, serta ciri-ciri lain seperti dandan, yang dipercayai mengaplus maklumat lain skor, nan masih belumbisa dipecahkan oleh pakar.
 83. Persoalan bagaimana Langkasuka menoleh menjadi Patani masih belumdapat dipastikan maka itu para pengkaji sejarah kerana lain ada sebarang cacatan sejarah yang jelas mengenainya.
 84. Senjata serupa sabel dan tombak yang menggunakan mistar batu gelas digunakan oleh suku-kaki zakiah Amerika Tengah dan Selatan nan pada saat kolonisasi Eropah belummengenali logam.
 85. Kini, secara mencolok reka cipta mendapan petro di Wilayah Cayo dan prospek mendapan di Distrik Toledo menukar perlombongan dan kemampuan pembuatan Belize nan belumdimanfaatkan.
 86. Jordan memohon injunksi di mahkamah UK buat menghalang Schumacher cak bagi memimpin bersama Benetton, belaka kalah internal kes tersebut kerana mereka masih belummenandatangani carter.
 87. Apabila plong satu kaum mengganas perzinaan sampai mereka melakukannya secara sinar- terangan, maka mereka akan diserang oleh penyakit yang belumpernah dialami karuhun mereka.”
 88. Lamun, belumdiberi nama, orok ini ialah bayi lelaki pertama yang lahir pasca- anak bini diraja tidak mempunyai bayi lelaki lakukan dijadikan pewaris takhta selama empat dekad.
 89. Walaupun kebanyakan bukti yang dikemukakan oleh “UMNO 11” tak dipertikaikan, peguam ajuster UMNO mempertanyakan bahawa semua pembeli yang mungkin masih belumdihabiskan privat UMNO.
 90. Minneapolis membuat perubahan dramatik bikin memperbetulkan diskriminasi seawal 1886 apabila Martha Ripley mengasaskan Hospital Bersalin untuk ibu-ibu yang berkahwin dan belumberkahwin.
 91. Tenggat ini menjadi lebih tekor pun jikalau kita tolak kumpulan bahasa nan ditakrifkan dalam piawai ISO 639-2 serta kumpulan-kumpulan bahasa yang belumditakrifkan kerumahtanggaan Piawai ISO 639-5.
 92. Namun begitu, permasalahan bagaimana Langkasuka melongok menjadi Patani masih belumdapat dipastikan makanya para pengkaji rekaman kerana tidak terserah sebarang cacatan sejarah yang jelas mengenainya.
 93. Selagi perjuangan pelaku menuju borjuasi dan kelas pemerintah berterusan, selagi segala permintaan-tuntutan belumdicapai, Masa Mei akan menjadi perluahan tahunan bagi tuntutan-permintaan ini.
 94. Tambahan kembali, atlas itu dibuat berasaskan sumber-sumber yang bukan lengkap dan sebelum ini belumrelasi dibentangkan internal mana-mana mesyuarat Suruhanjaya Sempadan untuk dijadikan asas diikuti.
 95. Bukti menunjukkan bahawa posisi Rawi pada terdahulu urutan meletakkannya pada “usia primer” cak bagi sebuah tanda jasa, ianya belumlagi kehabisan pengstoran hidrogennya untuk pelakuran nuklear.
 96. Krisis tenaga bani adam juga walaupun belumkritikal, punya kesan yang besar di intern unit-unit tertentu, terutama yang memerlukan anggota yang mempunyai satah belakang pendidikan nan tingkatan.
 97. Tujuh negara baru nan belumpernah berpose di Olimpik Musim Sejuk sebelum ini merupakan Dominica, Malta, Paraguay, Timor Leste, Togo, Tonga, dan Zimbabwe yang menghantar atlet mereka pada hari ini.
 98. Kerajaan Australia pada 2001 bersetuju bagi menyokong rekaan spaceport perdagangan di pulau ini, akan saja ini belumlagi dibinakan, dan kelihatan bahawa beliau tidak akan diteruskan pada perian hadapan.
 99. Pertanyaan klasik sampai detik ini belumdijawab makanya umat makhluk ialah pertanyaan tentang berusul mana datangnya keperluan manusia sehingga muncul apa nan disebut pertukaran dalam rangka perdagangan?
 100. Golongan muda pula akan menjenguk golongan tua dan menerima wang ang pau dalam sampul ahmar bakal melambangkan nasib baik, yang diberikan oleh orang yang berkerabat kepada mereka yang masihbelumkahwin.

Source: https://contohayat.blogspot.com/2017/01/contoh-ayat-perkataan-belum.html